Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Heger získal dôveru Národnej rady, je na stole aj ďalší koaličný konflikt? Matovič opäť zaútočil a tvrdé reakcie opozície!

Parlament konečne hlasoval o programovom vyhlásení vlády Zobraziť galériu (10)
Parlament konečne hlasoval o programovom vyhlásení vlády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Parlament včera o programovovm vyhlásení vlády rokoval takmer do polnoci. Spôsobila to aj skutočnosť, že premiér Eduard Heger predložil návrh do Národnej rady na posledný možný deň - v piatok 30. apríla. Dnešné dopoludnie sa tak stalo poslednou možnosťou, kedy môže parlament dôveru jeho vláde vysloviť. O 13. hodine sa už totiž začína ďalšia 28. schôdza.

11:08 Reaguje aj Pellegriniho Hlas-SD

Poslanci strany HLAS - sociálna demokracia nepodporili programové vyhlásenie vlády a nevyslovili vláde dôveru. „Vládna koalícia mala šancu na reparát, ale nezvládla skúšku ani v opravnom termíne. Tak ako pred rokom, ani teraz programové vyhlásenie vlády nijakým spôsobom nezohľadňuje pandémiu a jej obrovské dôsledky v zdravotníckej, ekonomickej a sociálnej oblasti. Za rok vládna koalícia pri riadení štátu jednoznačne zlyhala. Jej symbolom sa stal chaos, vzájomné spory, škrty v sociálnej oblasti, nedostatočná pomoc ekonomike a medzinárodná hanba pre Slovenskú republiku. Takáto vláda nemôže mať podporu HLASU,“ uviedol líder strany Peter Pellegrini.

Tlačová konferencia strany Hlas-SD
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

10:53 TK opozičnej strany Smer-SD k hlasovaniu v parlamente

Smer-SD opäť nešetrí kritikou. "PVV nereaguje na zmeny vo verejných financiách," reaguje Fico na margo skutočnosti, že opozičný Smer-SD nepodporil vládu. Vyhlásenie premiéra Eduarda Hegera označil za "bezduché".  Strana preto plánuje v blízkej dobe predložiť do parlamentu správu s dôkazmi potvrdzujúcimi súvis medzi obeťami ochorenia COVID-19 a nečinnosťou vlády či plošným testovaním. Fico zároveň informoval, že podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej (Za ľudí). "Ani v jedinom odseku PVV vláda nezaujala postoj k viac ako 11 700 obetiam covidu," namieta Fico.

Tlačová beseda strany Smer-SD po schválení programového vyhlásenia vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Kabinet si podľa neho nevšimol, že posledný rok tu bola pandémia s katastrofálnymi dôsledkami aj výsledkami vlády. Strana tiež namieta, že vládny program nereaguje na nové javy vo verejných financiách. Tvrdí, že nemožno odignorovať zvýšenie deficitu vo verejných financiách ani nárast verejného dlhu. Dodal, že kabinet nereaguje ani na rast nezamestnanosti a pokles rastu zamestnanosti. PVV označil Fico za neaktuálne, pretože nereaguje na tie najpodstatnejšie otázky, napríklad oživenie cestovného ruchu, gastrosektora, na otázky o investíciách do poľnohospodárstva, problémy v školstve a podobne.

Heger získal dôveru Národnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Šéf Smeru-SD tiež informoval, že podali návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze k odvolávaniu ministerky spravodlivosti. Dôvodom sú podľa strany podozrenia okolo podnikania ministerky a jej rodinnej firmy. Fico poznamenal, že nemôžu akceptovať, ak rodinná firma Kolíkovej okráda ľudí. Podľa rokovacieho poriadku parlamentu má šéf NR SR schôdzu zvolať do siedmich dní od podania návrhu. Ďalej tvrdí, že prezidentka je na strane vládnej koalície. Nepopiera, že referendum má právo podať na Ústavný súd. Napriek tomu spochybňuje jej nestrannosť. 

10:47 "Šírite bludy," obviňuje Matovič

Igor Matovič tvrdí, že nikdy nepovedal, že DPH sa zvýši na 25 percent. Novinári podľa neho šíria bludy. Zrejme sa ostrí aj ďalší koaličný konflikt. Matovič sa totiž vyjadril, že "bálonik" vypustil jeho koaličný partner, ktorý je na tlačovke neprítomný. Nepochybne tým myslel Richarda Sulíka. SaS zastupoval minister školstva. 

Heger získal dôveru Národnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Viac sa dozviete vo videu

Brífing koaličných lídrov po schválení programového vyhlásenia vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

10:27 Kto z koalície sa nezúčastnil?

Jana Bittó Cigániková bola napokon na hlasovaní neprítomná, rovnako ako Martin Čepček z OĽaNO a jeho stranícky kolega Ján Kerekréti. Zo SaS bol neprítomný aj Radovan Sloboda. 

10: 23 Kto hlasoval proti?

Okrem opozície prekvapili aj dve bývalé koaličné mená. Dôveru vláde nevyslovil Tomáš Valášek, ale aj Miroslav Kollár - obaja odídenci zo strany Za ľudí.

Miroslav Kollár po hlasovaní o programovom vyhlásení vlády (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
Výsledky hlasovania si môžete pozrieť tu.

10:15 Schválenie PVV vlády Slovenskej republiky

Programové vyhlásenie vlády je schválené. Zo 144 poslancov bolo za 89, proti 55. Parlament nielenže schválil programové vyhlásenie vlády, ale zároveň vláde vyjadril aj dôveru. 

10:14 Pristupuje sa k hlasovaniu o uznesení

V rozprave vystúpilo 26 poslancov a 13 členov vlády. Návrh Juraja Blanára schválený nebol. Proti hlasovalo 75 poslancov, za 53 a zdržalo sa 16 zo 144 prítomných poslancov. 

Poslanec NRSR Marek Krajčí
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

10:12 Záverečné stanovisko spravodajcu Viskupiča

Hneď v úvode Marián Viskupič (SaS) zdôraznil dlhú rozpravu, ale poďakoval sa aj za zmysluplnú diskusiu. "Špecifikom rozpravy bol aj pohľad dozadu," uviedol s tým, že si želá, aby sa budúce týždne a mesiace stali obnovou ekonomiky, dôvery a slobody. 

Heger získal dôveru Národnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10.09 PVV ambiciózne a kvalitné vtedy, aj dnes

Heger zdôraznil, že programové vyhlásenie je výborné s tým, že teraz ho dopĺňa ešte aj Plán obnovy Slovenskej republiky. "Čaká nás veľmi veľa výziev," pokračoval ďalej s tým, že Slovensko prebrali v zlom stave. "Máme silné odhodlanie urobiť zo Slovenska silnú, inovatívnu krajinu," pokračoval ďalej s tým, že je dôležité, aby vláda nezabudla na spoluprácu so samosprávami. Cieľom je predovšetkým prospech občanov. Na záver požiadal o vyjadrenie dôvery.

Heger získal dôveru Národnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)
 

10:05 Heger zaujme stanovisko k rozprave

Na úvod uvítal všetkých prítomných. Tvrdí, že aj dnešné hlasovanie o PVV, ale aj dôvere vláde je oslavou parlamentnej demokracie. "Aj vďaka nej tu všetci sme," poznamenal s tým, že vláda vzišla z volieb v roku 2020 a od občanov získala silný mandát, ktorý je ústavný. "Je prirodzené, že opozícia nepodporí programové vyhlásenie vlády," pokračoval ďalej s tým, že opozíciu vyzval aby bola korektná a pravdivá. Verí, že s návrhmi sa stotožnia aj zástupcovia opozície. "Ďakujem aj podpredsedom a podpredsedníčke vlády, ministrom a ministerkám," zdôraznil s tým, že ocenil ich prezentáciu v pléne. 

Heger získal dôveru Národnej
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

10:03 Schôdza Národnej rady pokračuje

Hneď z úvodu by sa malo prejsť k hlasovaniu o programovom vyhlásení vlády. Zrejme bude malé meškanie. Vládu zastupuje premiér Eduard Heger, vicepremiér pre legislatívu Štefan Holý, ale aj minister školstva a vicepremiérka Remišová.

9.55 Poslanci sa stretnú kvôli hlasovaniu

Poslanci rokovali o programovom vyhlásení Hegerovej vlády do 23:00, dnes sa konečne dostanú k hlasovaniu. K slovu sa počas rokovaní prihlásila aj opozícia, ktorá nenechala na aktuálnom vládnom kabinete ani nitku suchú. Nechýbali obvinenia z arogancie a nekompetentnosti. Útoky opozície sú síce legitímnym nástrojom politického boja, ale proti ústavnej väčšine aktuálnej vlády zmôžu len málo. Zatiaľ je jasné, že za PVV nezahlasuje Jana Bittó Cigániková, ktorá nesúhlasí s unitarom. Zvyšok koaličných poslancov vládu zrejme podporí. 

Poslanci NR SR počas
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Hlas-SD je proti

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR združení v mimoparlamentnej strane Hlas-SD nepodporia programové vyhlásenie vlády (PVV), pretože zdravotníctvo nie je prioritou vládneho kabinetu a dokument nereflektuje na pandémiu nového koronavírusu a plán obnovy. Oznámil to nezaradený poslanec NR SR a podpredseda Hlasu-SD Richard Raši.

Poslanec upozornil, že počas prvého roka vláda nesplnila v oblasti zdravotníctva takmer nič. "Na jednej strane deklaruje spravodlivosť, solidaritu a rovnosť pri prístupe k zdravotnej starostlivosti pre každého občana, na druhej strane pri financovaní ignoruje dva milióny poistencov súkromných poisťovní a tri milióny ľudí, ktorí navštevujú neštátne nemocnice," tvrdí. Hlas-SD trvá na rovnomernom a spravodlivom rozvoji zdravotnej starostlivosti pre všetkých občanov.

Richard Raši
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Topky/ Jano Zemiar)

V PVV podľa neho tiež chýbajú konkrétne projekty prevencie, ktorú považuje v zdravotníctve asi za najdôležitejšiu. „Pretože pre systém je najlepšie, keď sa pacient dostane k lekárovi ešte skôr, ako sa rozvinie ochorenie do vážneho a komplikovaného štádia,“ skonštatoval. Poukázal tiež, že hoci počas posledného polroka vláda minula na povinné plošné testovania približne pol miliardy eur, sľub dokončiť nemocnicu na bratislavských Rázsochách posúva o rok. "Ak vláda myslí svoje programové vyhlásenie vážne, musí sa podľa neho začať správať. Zatiaľ nám ukazuje, že ide iba o zdrap papiera," vyhlásil Raši.

 

Viac o téme: ParlamentPVVOpozíciaKoalíciaVláda Eduarda Hegera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu