Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čierne ovečky aj bývalí koaliční poslanci: Schválenie programového vyhlásenia vlády bude mať trhliny

Niektorí poslanci nepodporia staro-nové Programové vyhlásenie vlády. Zobraziť galériu (5)
Niektorí poslanci nepodporia staro-nové Programové vyhlásenie vlády. (Zdroj: SITA/Branislav Bibel, Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Nová vláda bude mať jeden mesiac od vymenovania prezidentkou Zuzanou Čaputovou, ktorá dala novému premiérovi Eduardovi Hegerovi (OĽaNO) zelenú 1. apríla. Napriek tomu stále všetky nespokojnosti vo vládne aj v prípade odídencov od vlády neustáli a vyhrážajú sa nepodporením nového programového vyhlásenie vlády. Ak si odmyslíme opozíciu, ktorá logicky a s predpokladom nové PVV asi nepodporí, v prípade poslancov na druhom brehu je to povšimnutiahodné.

Poslanci z vládnej koalície

Prvou je poslankyňa a predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS). Tá nové programové vyhlásenie nepodporí. Zdôvodňuje to tým, že v materiáli sa nachádza bod o vytvorení unitárneho systému zdravotného poistenia.

Čierne ovečky aj bývalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Toto je Eduard Heger, nový premiér Slovenskej republiky (Zdroj: Topky/Maarty)

"Nebudem hlasovať za unitárny systém v žiadnom prípade, to je pre mňa červená čiara," povedala. Ako ďalej uviedla, nikto ju nepresvedčí, že pokiaľ bude existovať "jeden štátny moloch" bez akejkoľvek motivácie sa zlepšovať, bude sa zlepšovať kvalita služieb.

Zdôraznila, že úlohou nie je likvidovať konkurenčné zdravotné poisťovne, ale nastaviť systém tak, aby zisk mohli mať zdravotné poisťovne naviazaný na konkrétny merateľný prínos pre pacienta, ako napríklad časová dostupnosť. Bittó Cigániková nepodpísala ani PVV v prvej vláde pod vedením vtedajšieho premiéra Igora Matoviča (OĽANO), a to z rovnakého dôvodu.

Rebel zo Sme rodina zmenil názor, očakáva Mičovského odchod

Čierne ovečky aj bývalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Druhým menovaným je už dnes pomerne častý kritik z vládnej Sme rodiny Patrick Linhart. Tomu leží v žalúdku hlavne staro-nový minister pôdohospodárstva Ján Mičovský, a práve ten je dôvodom jeho ešte včera vyhláseného odmietavého prístupu k novému PVV, no dnes je už situácia jemne iná. "V predkladanom PVV v oblasti podpory bezpečnosti a produkcie slovenských potravín zostáva všetko nezmenené, keďže sa vyškrtali z pôvodného PVV iba splnené záväzky. PVV je v tomto bode úplne rovnaké, keďže pán minister rezortu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka za rok pôsobenia „nestihol“ nič naplniť. Za rovnaké body som teda zahlasoval aj minule a tak budem hlasovať „ZA“ aj teraz. Bez zmeny," vysvetlil poslanec Sme rodina svoju zmenu postoja.


Vláda potrebuje získať dôveru v parlamente: Linhart má s jej vyslovením problém, prekáža mu TENTO človek!


"Pán Mičovský vyhlásil, že keď sa mu nepodarí naplniť sľuby o podpore poľnohospodárov z plánu obnovy, odíde. Najhoršie však je fakt, že o peniaze pre pôdohospodárov ani len nepožiadal, keďže ako vieme, v medzirezortnom pripomienkovom konaní boli požiadavky ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka stiahnuté. Keďže pán Heger má moju plnú dôveru a chcem, aby aj naši ministri dokončili svoju prácu v oblasti sociálnej podpory, výstavby ciest, bytov .... a v hnutí Sme rodina sme mohli naplniť to, čo sme ľuďom sľúbili, vyslovujem podporu PVV a vláde, v ktorej už pán Mičovský avizovane nebude," prekvapil Linhart.

Odídenec zo Za ľudí je proti, no už dlhodobo

Čierne ovečky aj bývalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Programové vyhlásenie vlády považuje strana SPOLU za dôkaz, že strany vládnej koalície si za posledný rok popri hádkach nevšimli dopady pandémie na ľudí a potrebu riešenia ich problémov. Medzi politikov SPOLU už patrí aj odídený poslanec Miroslav Kollár pôvodne zo strany Za ľudí, a preto za programové vyhlásenie nezahlasuje. “Vláda zabudla na ľudí, nevidí dopady pandémie a nerobí nič preto, aby predišla chybám z minulosti. Za programové vyhlásenie preto nezahlasujem,” vyhlasuje Kollár.  

Poslanec tiež upozornil, že vláda na jednej strane deklaruje záujem o transparentné a otvorené vládnutie, no programové vyhlásenie vlády sprístupnila poslancom ani nie 24 hodín pred začiatkom rokovaní výborov NR SR. Tým v podstate úplne znemožnila akúkoľvek diskusiu o predloženom dokumente.

"Nesmieme pripustiť ďalšiu improvizáciu a chaos. Práve teraz potrebujeme priestor na dôkladnú prípravu a poctivú diskusiu naprieč politickým spektrom. V stávke je príliš veľa na to, aby vládna koalícia obmedzovala priestor pre občiansku spoločnosť, médiá aj opozíciu a oklieštila demokratickú diskusiu o svojom základnom programovom dokumente,“ dodal na záver predseda strany SPOLU Juraj Hipš.

Nový progresívec Valášek je tiež proti

Čierne ovečky aj bývalí
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Proti je už aj poslanec za Progresívne Slovensko Tomáš Valášek (tiež bývalý člen klubu Za ľudí), ktorý nezmenené PVV v parlamente nepodporí. "Mám výhrady voči zmenám k texte, napr. z hľadiska ľudských práv je to horší dokument, ako ten predošlý. Mám tiež obavu, že vláda v jej súčasnom zložení, s Igorom Matovičom ako ministrom pre hocičo a čokoľvek, nedokáže dôveryhodne naplniť zahranično politické záväzky akéhokoľvek programového vyhlásenia. Rozhodne ten prvý mesiac nikoho nenaplnil dôverou," skonštatoval Valášek.

Šéfka progresívcov tiež pripomenula, že samotní lídri súčasnej koalície v roku 2018 kritizovali programové vyhlásenie rekonštruovanej vlády pod vedením Pellegriniho, ktoré sa takisto obmedzilo len na skopírovanie predošlého. "Zdá sa, že jediný rozdiel medzi týmito politickými zostavami je ozaj len v oblasti podozrení z korupcie. Inak robia oni sami mnohé veci presne tak, ako kritizovali  z opozičných lavíc," doplnila Bihariová.

O programovom vyhlásení vlády sa má hlasovať na parlamentnej schôdzi už zajtra 30. apríla. V programe je vedený ako 4. bod schôdze.

Viac o téme: PodporaTomáš ValášekProgramové vyhlásenie vládyMiroslav KollárPatrick LinhartJana Bittó Cigániková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu