Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Nový spôsob testovania! PCR testy sa budú využívať lokálne: Neuveríte, ako odhalia infikovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/DPA via AP/Michael Kappeler)

BRATISLAVA - PCR testy by sa mohli začať využívať lokálne, na základe výsledkov z monitoringu odpadových vôd. Odpadové vody ukazujú, že niekde je úroveň vírusových častíc vyššia, pričom ľudia v tej chvíli nemusia mať ešte príznaky. Uviedla to Zuzana Eliášová, hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

MZ v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR pracuje v oblasti testovacej stratégie na novinke - systéme monitoringu odpadových vôd. Vďaka tomu bude podľa Eliášovej možné dostávať dáta o možných ohniskách a šírení infekcie. "Keď sa vírus dostane do tela, je vylučovaný, a to ešte predtým, ako sa pacient klinicky prejaví. Odpadové vody ukazujú, že niekde je úroveň vírusových častíc vyššia, pričom ľudia v tej chvíli nemusia mať ešte príznaky," vysvetlila Eliášová.

Na rizikovú lokalitu by sa podľa nej následne zamerala aj činnosť hygienikov a epidemiológov. Časť obyvateľstva v rizikovej zóne by bola testovaná PCR testami. "Ale len lokálne, kde by sme mali indíciu, že by mohlo dôjsť k zhoršeniu," doplnila.

Spresnila, že z indikátorov v spodných vodách sa dá napríklad povedať, že v určitej dedine je nárast infekčnosti, zároveň sa dá aj sekvenovať, o akú mutáciu ide. "Vďaka tomu vieme predpokladať, kde nastane problém," uviedla Eliášová.

Zároveň pripomenula, že rezort pracuje aj na zmene očkovacej stratégie. Čakáreň na očkovanie proti novému koronavírusu by sa mohla otvoriť pre všetky vekové kategórie. "Ministerstvo zdravotníctva podrobne analyzuje procesy, o avizovanej zmene budeme následne v predstihu informovať," dodala Eliášová.

Viac o téme: TestovanieKoronavírusPCR testy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu