Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ochutná vlastnú medicínu? Na Matoviča bol podaný podnet na generálnu prokuratúru. Pre sabotáž!

Igor Matovič sa zo svojich ciest zrejme bude musieť spovedať
Igor Matovič sa zo svojich ciest zrejme bude musieť spovedať (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Podľa lídra mimoparlamentnej strany Dobrá voľba Tomáša Druckera je expremiér a aktuálny minister financií Igor Matovič nebezpečný. Nazývať ho bláznom a šašom podľa Druckera nestačí. Preto sa rozhodol na lídra OĽaNO použiť jeho vlastnú taktiku a podal podnet na Generálnu prokuratúru. Špekulácie o politickom marketingu Drucker odmieta.

Dobrá voľba podala podnet orgánom činným v trestnom konaní pre podozrenie zo spáchania trestných činov sabotáže či zneužitia právomoci verejeného činiteľa. "Igor Matovič prekročil nielen kompetenčné, politické a diplomatické štandardy, ale dôvodne sa domnievame, že tu nastali skutočnosti nasvedčujúce spáchaniu trestných činov zneužitia právomoci verejného činiteľa a trestného činu sabotáže," poznamenal líder mimoparlamentnej strany Tomáš Drucker s tým, že základom pre podnet sú Matovičove cesty do Ruska, ale aj Maďarska. 

Ochutná vlastnú medicínu? Na Matoviča bol podaný podnet na generálnu prokuratúru. Pre sabotáž! (Zdroj: Maarty)

Podľa Druckera sa Igor Matovič svojím konaním postavil proti slovenským inštitúciám. "Obhajuje obchodné záujmy iného štátu a v neposlednom rade vyhlásenia ministra financií na adresu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a Biomedicínskeho centra SAV mali za následok, že zamestnanci týchto inštitúcii sa stali terčom osobných vyhrážok," pokračoval Drucker na brífingu pre médiá. 

Podľa lídra strany Igor Matovič verejne oznámil, že Ruská federácia žiada vrátiť dodávky vakcín Sputnik V, pretože slovenská strana porušila zmluvu. "Keďže k dnešnému dňu nie je zmluva o dodávkach vakcín Sputnik V verejne dostupná, je potrebné, aby táto zmluva bola bezodkladne zverejnená a orgány činné v trestnom konaní dôkladne preverili výhodnosť a podmienky uzatvorenia tejto zmluvy," zdôraznil s tým, že téma podnetu orgánom činným v trestnom konaní pre podozrenia zo spáchania trestných činov sabotáže či zneužitia právomoci verejného činiteľa v súvislosti s cestami Igora Matoviča do Ruskej federácie a Maďarska je o povinnosti ústavného činiteľa sa správať v medziach a na základe zákona.

Galéria: Tomáš Drucker dá ochutnať Igorovi Matovičovi jeho vlastnú medicínu

Vakcína Sputnik V bola dovezená na Slovensko na základe mimoriadneho dovozu odsúhlaseného bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím ešte na začiatku marca. Marek Krajčí zároveň 2. marca 2021 povolil používanie vakcíny Sputnik V na boj proti ochoreniu Covid-19. Napriek uvedenému sa k dnešnému dňu táto vakcína nepoužíva.

"Podľa verejne dostupných informácií, ktoré prezentovali bývalý predseda vlády Igor Matovič a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, k dnešnému dňu malo na Slovensko prísť ďalších 400-tisíc vakcín Sputnik V, ktoré neprišli. Dôvody pre ktoré neprišli ďalšie dávky týchto vakcín či informácie o povinnosti vrátiť uhradené vakcíny vzbudzujú vážne podozrenia z nevýhodnosti tejto zmluvy," pokračoval Drucker a dodal, že nakoľko na nákup týchto vakcín sú použité verejné zdroje, tak je neprijateľné, aby táto zmluva nebola verejná vo všetkých častiach, ktoré vyslovene nemajú charakter obchodného tajomstva. 

"Vyzývame preto predsedu vlády Eduarda Hegera, aby v záujme zvýšenia dôvery a odstránenia všetkých pochybností bezodkladne zverejnil zmluvu o nákupe Sputnik V," uzavrel Drucker a dodal, že Dobrá voľba trvá na výzve predsedovi vlády, aby odvolal Igora Matoviča z pozície podpredsedu vlády a ministra financií, ktorý svoju funkciu reálne nevykonáva a zároveň nekompetentne zasahuje do kompetencií iných ministrov a štátnych orgánov.

 

Viac o téme: Igor MatovičGenerálna prokuratúraTomáš Drucker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu