Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Špecializovaný trestný súd rozhodol: Obvinený z akcie Judáš bude naďalej väzobne stíhaný

Špecializovaný trestný súd
Špecializovaný trestný súd (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

BRATISLAVA - Bývalý riaditeľ Úradu zvláštnych policajných činností Prezídia Policajného zboru Jozef R., zadržaný v rámci decembrovej akcie Judáš, zostane naďalej väzobne stíhaný. Rozhodla o tom vo štvrtok sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Rozhodnutie nie je právoplatné. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

"Sudkyňa pre prípravné konanie ŠTS v Pezinku dnes zamietla žiadosť obvineného J. R. o prepustenie z väzby na slobodu. Súd neprijal písomný sľub obvineného," objasnila Kudjáková. Dodala, že rozhodnutie nie je právoplatné, obvinený podal proti nemu sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd (NS) SR.

"Nestotožňujeme sa s názorom sudkyne ŠTS a voči rozhodnutiu sme podali sťažnosť. Poukazujeme na nálezy Ústavného súdu SR a rozhodnutia NS SR," uviedol obhajca obvineného Ľudovít Štanglovič. Žiadosť o prepustenie z väzby podali na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) 26. januára, doručená bola dozorovému prokurátorovi ÚŠP 28. januára. Advokát povedal, že ŠTS bola predložená žiadosť až o dva mesiace, a to 28. marca.

Jozefa R. zadržali v rámci policajnej akcie Judáš na začiatku decembra 2020. Medzi obvinenými boli v tomto prípade bývalý prezident Policajného zboru (PZ) Milan Lučanský, bývalí predstavitelia Slovenskej informačnej služby (SIS) a aj bývalí vysokopostavení funkcionári PZ a finančnej správy. Obvinení boli z korupcie a jedna osoba aj zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Lučanský sa vo väzbe v ústave v Prešove pokúsil o samovraždu a 30. decembra zomrel. Voči nemu stíhanie zastavili. Skupinu pôvodne ôsmich obvinených vrátane Jozefa R. zobral do väzby sudca ŠTS 5. a 6. decembra 2020. Následne v januári jeho rozhodnutie potvrdil aj NS SR.

Viac o téme: VäzbaStíhanieJudáš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu