Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci skúmali citlivosť antigénových testov: Obrovské rozdiely! Krajčího za milióny eur pohoreli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA - Až stokrát väčšie rozdiely zaznamenali českí vedci medzi jednotlivými antigénovými testami. Vedci sa zamerali na skúšku citlivosti u trinástich antigénových testov na detekovanie vírusu SARS-COV-2, ktoré v Českej republike mohli použiť na testovanie do škôl.

Ľudia využívajú na testovanie slnečné počasie (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Vedci z Českého ústavu organickej chémie a biochémie upozorňujú na to, že medzi antigénovými testami sú obrovské rozdiely. Podľa portálu iROZHLAS je najlepší test schopný detegovať až stokrát menšiu nálož testu ako ten najhorší. 

KORONAVÍRUS Celoplošné testovanie z jesene podrobili štúdii v prestížnom časopise! Dospeli k týmto záverom

"Sú to prekvapivo veľké rozdiely medzi citlivosťou jednotlivých výrobcov. Rozdiely medzi najlepším a namenej citlivým testom sú približne v dvoch radoch," uviedol jeden z výskumníkov František Sedlák. Do štúdie bol zaradený aj test od výrobcu SD Biosensor, ktorý sa používa na Slovensku. Tie nakúpilo ministerstvo zdravotníctva ešte začiatkom marca. Vtedy mu šéfoval ešte Marek Krajčí. Testov malo byť 20-miliónov. 

Ministerstvo neskôr deklarovalo, že ide o samotesty, to však neodporúčali ani odborníci. Podľa nich ide o klasické antigénové testy, rovnaké, ako sa používajú u nás na celoplošné testovanie. V teste českých vedcov však tieto pohoreli na celej čiare. 

Porovnanie testov podľa citlivosti nukleoproteínov SARS-Cov2

Menší = lepší

Test Prístrojový limit detekcie
Ecotest 125
Abbottt 500
SD Biosensor 1000
Lepu 250
Humasis 500
Testsealabs 1000
Safecare 5000
Flowflex 50
Saligen 125
Biosynex 125
Zandcell 125
V-check 5000
Diaquick 1000

 

Českí vedci zároveň antigénové testy neodporúčajú na celoplošné testovanie. „V prvom rade si musíme uvedomiť, že antigénové testy sú určené hlavne pre príznakových jedincov. Aj podľa toho ich firmy vyrobili. Majú pomôcť rozpoznať, či ľudia s akútnymi symptómami majú COVID, či nie. Taký človek má totiž spravidla veľmi vysokú hladinu vírusu, takže väčšina antigénových testov nákazu odhalí. Hodí sa do ordinácií, aby doktor mohol rýchle zistiť, či jeho chorý pacient má koronavírus. Antigénové testy neboli vyrobené preto, aby sa s nimi plošne testovalo," povedal pre Lidovky.cz riaditeľ ÚOCHB Zdeněk Hostomský.

Hostomský dodal, že antigénové testy neodporúča na plošné testovanie ani vo firmách. "Bezpríznakoví jedinci môžu mať minimálne množstvo vírusu, test ich neodhalí. Nebezpečie je aj v tom, že firmy msa môžu podľa toho zariadiť. Pokiaľ nechcú prevádzku obmedziť, objednajú antgénové testy, lenže tie sú necitlivé. Tým pádom minimalizujú počet ľudí, ktorí musia ísť do karantény," vysvetlil Hostomský. 

Na Slovensku sa antigénovými testami masovo testuje už niekoľko týždňov. Ak chcete ísť do prírody či do práce, je potrebný nie starší ako 7-dňový negatívny test. Toto kritizujú odborníci, ale aj generálny prokurátor Maroš Žilinka. 

Viac o téme: PrieskumTestovanieVládaIgor MatovičKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu