Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Žilinka nesúhlasí so zrušením obvinení v kauze štátnych hmotných rezerv

Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka
Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka zrušil právoplatné uznesenie bývalého špeciálneho prokurátora, ktorý vlani v októbri zrušil obvinenia Mariánovi G. a Martinovi R. v kauze Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) SR. Žilinka prikázal špeciálnemu prokurátorovi, aby o veci znovu konal a rozhodol. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

"Generálny prokurátor SR 31. marca zrušil právoplatné uznesenie bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zo 6. októbra, ktorým vyhovel sťažnostiam a zrušil obvinenie Ing. M. G., Ing. M. R. a jednej spoločnosti s ručením obmedzeným, ku ktorému došlo uznesením prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry GP SR o vznesení obvinenia z 30. júla v súvislosti s verejným obstarávaním vyhláseným Správou štátnych hmotných rezerv SR na predmet nadlimitných zákaziek 'uvoľňovací tank' a nákup 'techniky na dočasné premostenie'," vysvetlil Skladan.

Žilinka dospel k záveru, že uznesením špeciálneho prokurátora bol porušený zákon v prospech obvinených. Žilinka prikázal špeciálnemu prokurátorovi, aby vo veci znovu konal a rozhodol. Dvojicu zadržala vlani v júli polícia v rámci akcie Rezerva 2. Policajti v rámci nej obvinili päť osôb z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizácia príjmu z trestnej činnosti a podplácania. Prípad sa týkal fiktívnych prenájmov skladovacích priestorov SŠHR spoločnosti MSM Group. Tie mali slúžiť na prepranie špinavých peňazí získaných zmanipulovaným verejným obstarávaním na uvoľnovacie tanky. V kauze figuruje aj bývalý predseda SŠHR Kajetán K.

Viac o téme: ProkurátorObvinenie Maroš ŽilinkaŠtátne hmotné rezervy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu