Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší škandál premiéra Igora Matoviča? Rodná obec obvineného Pčolinského dostala tisíce eur!

(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Premiér Igor Matovič poskytol v novembri minulého roka dotáciu vo výške 15.000 eur na prevádzku výrobne cestovín a pečiva obce Nižný Hrabovec. Ide o jediný spomedzi približne 300 sociálnych obecných podnikov na Slovensku, ktorý dostal takúto dotáciu.

Vladimír Pčolinský ide do väzby! (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované o 15:36

"Zistenie Transparency International o dotácii pre obec Nižný Hrabovec je omyl. Ide o prostriedky, ktoré rozdelil ešte predchádzajúci premiér Peter Pellegrini. Tieto záväzky z predošlej vlády musí Úrad vlády SR uvoľniť, pretože mal na to predošlý premiér mandát. Súčasný premiér Igor Matovič nemôže už do rezerv udelených predošlým premiérom vstupovať, sú spracovávané a podpisované v gescii vedúceho Úradu vlády, ktorý je povinný ich podpísať. Premiér Igor Matovič uvoľnil prostriedky zatiaľ len pre obce zasiahnuté povodňami," informoval Tlačový odbor Úradu vlády. Transparency dodáva, že je pre nich stále nepochopiteľné, prečo sa staré rozhodnutie nedalo zrušiť, keď nebola podpísaná zmluva.

Starostkou obce je Marcela Pčolinská, matka obvineného bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského a poslanca Národnej rady  SR Petra Pčolinského. V pondelok na to upozornila organizácia Transparency International Slovensko. 

Po nočnej akcii ostala SIS bez šéfa! VIDEO Vo väzbe je aj bývalý námestník: Kto nahradí Pčolinského?

"Prečo premiér obdaroval práve tento sociálny podnik nie je jasné. Dotácie rezervy nemajú jasné pravidlá ani kritériá a za minulých premiérov boli zneužívané stranícky a politicky (spomeňme za všetky prípady dva, ktoré sme v Transparency odhalili - 20-tisícová dotácia pre "zázračného" maséra Kostku od premiéra Fica či 50-tisíc pre akciu časopisu Slovenka, ktorý krátko nato spravil predvolebný PR materiál pre Petra Pellegriniho). Dotácie boli bežne nadmerne prideľované obciam so starostami za vládnu koalíciu," upozornila TIS.

Za minulých vlád boli podľa TIS zneužívané, nakoľko boli nadmerne prideľované obciam so starostami za vládnu koalíciu. TIS apeluje, aby bol systém dotácií zrušený. Hovorí, že na podporu akútnych aj bežných projektov existujú štandardné súťažné dotačné schémy s odbornými hodnotiteľmi, čím sa výrazne znižuje potenciál na politický klientelizmus či míňanie peňazí na neefektívne projekty.

MATOVIČ POSLAL 15-TISÍC EUR RODNEJ OBCI EX-ŠÉFA SIS Na Slovensku existuje zhruba tristo sociálnych obecných podnikov,...

Uverejnil používateľ Transparency International Slovensko Pondelok 22. marca 2021
Viac o téme: PeniazeDotáciaIgor MatovičTransparency International SlovenskoCestovany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu