Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Po nočnej akcii ostala SIS bez šéfa! VIDEO Vo väzbe je aj bývalý námestník: Kto nahradí Pčolinského?

Vladimír Pčolinský Zobraziť galériu (4)
Vladimír Pčolinský (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Vo väzbe je už bývalý prvý námestník SIS Boris Beňa. Aj vďaka jeho výpovedi mal skončiť v putách šéf Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský. Kto bude teraz riadiť SIS?

Slovensko aktuálne čelí viacerým krízam a problémom. Okrem toho, že u nás stále zúri pandémia koronavírusu a najvyšší ústavní činitelia hasia koaličnú krízu, v putách končia vysokopostavení ľudia. Najnovšie si NAKA posvietila na šéfa Slovenskej informačnej služby Vladimíra Pčolinského. Toho zadržali v skorých ranných hodinách a obvinili z korupčnej činnosti. Ďalším obvineným je aj podnikateľ Zoroslav Kollár. 

MIMORIADNE Nočné zadržanie šéfa SIS: Predseda Sme rodina poslal prezidentke Čaputovej list!

Už niekoľko mesiacov je vo väzbe aj bývalý prvý námestník SIS Boris Beňa, ktorý vypovedal na Milana Lučanského, Branislava Zuriana a teraz na Vladimíra Pčolinckého. "Potom, čo som sa zoznámila so skutočnosťami, pre ktoré bolo vznesené obvinenie a mal byť zadržaný, tak som prijala obhajobu," uviedla Pčolinského obhajkyňa Eva Mišíková. Dodala, že po konzultácii s klientom a právnej porade dospeli k názoru, že toto trestné konanie nie je dôvodné. 

Zadržaného šéfa SIS Vladimíra Pčolinského zastupuje známa obhajkyňa Eva Mišíková (Zdroj: Topky/Maarty)

Kto bude riadiť SIS?

Slovenská informáčná služba oficiálne stanovisko k zadržaniu Pčolinského nezaujala. "Slovenskej informačnej službe zatiaľ neboli doručené orgánmi činnými v trestnom konaní informácie týkajúce sa vykonávaných úkonov NAKA vo vzťahu k osobe riaditeľa SIS Ing. Vladimíra Pčolinského, PhD. Z tohto dôvodu SIS nemôže k predmetnej veci zaujať oficiálne stanovisko," informovala hovorkyňa SIS Zuzana Morávková.

Vladimír Pčolinský
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Morávková zároveň dodala, že Slovenská informačná služba bude následne postupovať v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona v oblasti riadenia SIS, služobného pomeru riaditeľa SIS a poskytne tiež OČTK súčinnosť v rozsahu a spôsobom ustanoveným zákonom.

Pčolinský je stále zadržaný, preto nastáva otázka, kto bude teraz namiesto neho riadiť Slovenskú informačnú službu. "Riadenie Slovenskej informačnej služby je v súčasnosti zabezpečené v súlade so zákonom a Štatútom SIS schválenom vládou Slovenskej republiky," uviedl Morávková. Aktuálne by ju mal dočasne riadiť Pčolinského námestník Milan Pudelka. 

Dočasné pozastavenie služby

Prezidentka Zuzana Čaputová v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa Slovenskej informačnej služby dočasne postaví mimo službu. Informovali o tom z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR po štvrtkových informáciách o zadržaní šéfa tajnej služby. "Prezidentka sa dôkladne oboznámi so situáciou a v najbližších hodinách rozhodne, či riaditeľa SIS dočasne postaví mimo službu," uvádza sa v stanovisku.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Viac o téme: RiadenieZadržanieSISNAKAVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu