Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Mrazivý prípad, ktorý otriasol Slovenskom: Závery vyšetrovania smrti Violy (†34) sú známe!

Viola sa stala obeťou násilného činu. Zobraziť galériu (4)
Viola sa stala obeťou násilného činu. (Zdroj: Facebook-V.M.)

BRATISLAVA - Vyšetrovanie prípadu, ktorý šokoval Slovensko, je po takmer roku a pol definitívne zastavené. Smrť mladej ženy, o ktorej sa spočiatku hovorilo ako o násilnom čine, uzavreli s tým, že nik cudzí jej na druhý svet nepomohol. Príčinou Violinho skonu bolo zlyhanie srdca.

Lektorku angličtiny Violu Macákovú našli 11. novembra 2019 v bratislavskom prístave. Na jej záchranu bolo príliš neskoro. Bola podchladená a ukázalo sa, že aj zranená. Úsilie privolaných záchranárov bolo márne. 

Violu našli v bratislavskom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-Polícia)

Verejnosť sa o skone 34-ročnej ženy dozvedela až po týždni z médií. Správu ako prvá priniesla televízia JOJ. Prípad už od začiatku vyvolával množstvo otáznikov, nechýbali ani rôzne scenáre a dohady o tom, čo sa vlastne stalo.

Vznikali tiež obavy, že sa po hlavnom meste potuluje sériový vrah. To polícia vylúčila na tlačovej besede, snažili sa upokojiť verejnosť. Ich vyjadrenia však boli opatrné. Odznelo aj to, že všetko môže sledovať páchateľ. Napokon však vyšetrovanie dospelo k tomu, že smrť Violy nemá na svedomí iná osoba.

Cudzie zavinenie vylúčili

Po mesiacov polícia definitívne ukončila vyšetrovanie šokujúceho prípadu. Zastavili aj trestné stíhanie vo veci zločinu zabitia. Uznesenie však zatiaľ nie je právoplatné.

"K tomuto záveru vyšetrovateľ PZ dospel po komplexnom vyhodnotení všetkých dôkazov zabezpečených v priebehu prípravného konania, z ktorých vyplynulo, že smrť poškodenej Violy Macákovej nebola spôsobená cudzím zavinením," uviedol prokurátor Matej Izakovič.

Violu doslova ubili na
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook-V.M.)

Zlyhanie srdca

Ako ďalej priblížil Izakovič, bezprostrednou príčinou smrti Violy Macákovej bolo zlyhanie činnosti srdca. To utrpela pri opakovanom pôsobení tupého násilia. Mladá žena mala opakovane padať, pričom mala vzniknúť tuková embólia. 

Dozvieme sa, čo sa stalo? Vyšetrovanie smrti Violy (†34) je vo finále, znalci vyvrátili mrazivý scenár

Podľa Izakoviča neboli zadokumentované žiadne stopy po spútaní alebo zviazaní poškodenej. Taktiež žiadne zlomeniny členkov, o ktorých hovorili prvotné medializované informácie. "Prípadný sexuálny motív spáchania skutku bol vzhľadom na charakter zdokumentovaných zranení poškodenej jednoznačne vylúčený," dodal Izakovič.

Vypočuli 80 svedkov

Prokurátor priblížil, že vo veci sa vykonávalo viacero znaleckých skúmaní z rôznych odborov. Dokopy bolo vypočutých 80 svedkov. Zabezpečené boli aj viaceré kamerové záznamy z rôznych lokalít, boli vykonané viaceré obhliadky, domové prehliadky a prehliadky iných priestorov.

Pátranie po Viole bolo vyhlásené v čase, keď už nebola medzi živými. Polícia to označila ako stratégiu.
Zobraziť galériu (4)
Pátranie po Viole bolo vyhlásené v čase, keď už nebola medzi živými. Polícia to označila ako stratégiu.  (Zdroj: Facebook-patranie.sk)

"Boli zabezpečené viaceré biologické stopy, ktoré boli následne expertízne skúmané, zabezpečené boli aj údaje o telekomunikačnej prevádzke viacerých telefónnych čísiel, vrátane ich lokalizácie, ako aj komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí," spresnil Izakovič.

Podľa prokurátora však viaceré medializované informácie v prípade Violy, najmä tie v úvodnom štádiu vyšetrovania, neprispeli k objektívnemu vnímaniu vyšetrovani. "Viac informácií nie je možné v súčasnosti poskytnúť vzhľadom ku skutočnosti, že predmetné uznesenie vyšetrovateľa nie je zatiaľ právoplatné," uzavrel Izakovič.

Viac o téme: SmrťVyšetrovanieViola MacákováZávery
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu