Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Poslanci pokračujú v rokovaní: Smer vyzýva Matoviča! Slovensko nevie, v akom stave sa nachádza

Tlačová konferencia strany Smer-SD
Tlačová konferencia strany Smer-SD (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Poslanci parlamentu pokračujú v piatok v rokovaní. V úvode štvrtého dňa 25. schôdze sa venujú uzneseniu, ktoré predložil opozičný Smer-SD. Podpredseda NR SR Juraj Blanár (Smer-SD) vysvetlil, že ním žiadajú premiéra Igora Matoviča (OĽANO), prezidentku SR Zuzanu Čaputovú a šéfa parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina), aby okamžite predstúpili pred verejnosť a informovali o stave, v ktorom sa Slovensko nachádza.

Poukázal na závažnosť situácie aj v súvislosti so Slovenskou informačnou službou (SIS), koronakrízou aj koaličnou krízou. Poznamenal, že občania by mali poznať pripravované opatrenia vlády, ktoré by mali platiť po 21. marci. Parlament podľa neho musí v mene občanov žiadať garancie, že obyvatelia sú dostatočne chránení pred dôsledkami pandémie aj vzhľadom na súčasnú situáciu.

Rovnako má podľa neho tlačiť na vládu, aby konala a informovala občanov o ďalších krokoch. Podčiarkol, že nielen vláda, ale aj parlament je v neustálom chaose. Argumentuje častou neprítomnosťou predkladateľov návrhov v pléne NR SR, kvôli čomu museli počas týždňa viackrát preložiť niektoré body programu a prerušiť schôdzu.

Plénum by sa malo v piatok zaoberať vládnym návrhom zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti Ministerstva dopravy a výstavby (MDV) SR. Návrh, ktorý zaradili do programu aktuálnej schôdze, počíta s vytvorením schémy pomoci pre oblasť cestnej dopravy. Vláda navrhuje, aby parlament prerokoval právnu normu v skrátenom legislatívnom konaní. V piatok majú rokovať o uznesení vychádzajúcom z petície Za klímu, za budúcnosť. NR SR má o petícii rokovať symbolicky v deň celosvetového klimatického štrajku.

Viac o téme: Rokovanie Igor MatovičSmer-SDJuraj BlanárZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu