Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

AKTUÁLNE Jedna zo zložiek marihuany sa vyradí zo zoznamu psychotropných látok

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Kanabidiol (CBD) sa vyradí zo zoznamu psychotropných látok. Vyplýva to z novely zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Návrh predložilo ministerstvo zdravotníctva. Svoj zámer vysvetlilo tým, že táto psychotropná látka nie je uvedená v dohovoroch OSN a SR je jediným členským štátom Európskej únie, ktorý ju považuje za psychotropnú látku.

Viaceré spoločnosti rozhodnutie vítajú

Zoznam sa má zároveň rozšíriť o dve omamné látky prvej skupiny, sedem psychotropných látok prvej skupiny a dve psychotropné látky tretej skupiny na základe rozhodnutia prijatého na 63. zasadnutí Komisie pre omamné látky Úradu OSN pre omamné látky a kriminalitu. Má ísť o látky crotonylfentanyl, valerylfentanyl, syntetický kanabinoid AB-FUBINACA, alfa- pyrolidínhexanón, halucinogénnu látka DOC, N-etylhexedrón, známy ako Henrik, Hexen, HEX a podobne, MDPHP, známy aj ako opičia hmla alebo firewall, ďalej napríklad etizolam či flualprazolam a ďalšie.

Cieľom legislatívnej zmeny je aj rozšírenie kontrolných mechanizmov vyžadovaných medzinárodnými dohovormi OSN a zosúladenie zákona s právom Európskej únie (EÚ). Rezort zdravotníctva predpokladá, že vyradenie CBD zo skupiny psychotropných látok bude mať pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie v kozmetickom priemysle, v ktorom môže sekundárne dôjsť k zvýšeniu zamestnanosti, keďže sa táto látka v danom priemysle používa, a výrobky s jej obsahom nebudú zaradené medzi kontrolované látky, čím sa zjednoduší ich uvádzanie na trh, výroba, distribúcia a predaj.

AKTUÁLNE Jedna zo zložiek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nová legislatíva má byť účinná od 1. mája. Ako informoval výkonný riaditeľ Slovenského združenia pre značkové výrobky Ľubomír Tuchscher, viaceré spoločnosti rozhodnutie poslancov vítajú. "Rozhodnutím parlamentu sa otvorí priestor pre inovatívne produkty napríklad vo vlasovej kozmetike alebo potravinách, ktoré sú bežne dostupné v rámci jednotného trhu Európskej únie," dodal.

Viac o téme: Psychotropné látkyCBDKanabidiol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu