Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Legalizáciu marihuany schválila ďalšia krajina: Povolili jej používanie na lekárske účely

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

RABAT - Poslanci dolnej komory marockého parlamentu schválili v stredu návrh zákona o legalizácii marihuany na liečebné účely. Návrh podporilo 119 zákonodarcov, proti bolo 48, informovala agentúra AFP.

Aby mohol zákon nadobudnúť účinnosť, musí ho schváliť aj horná komora parlamentu. Marihuana sa tak bude môcť legálne využívať v medicíne a kozmetike a priemyselných odvetviach. Užívanie marihuany na rekreačné účely zostáva naďalej zakázané.

Štátom regulované pestovanie marihuany zlepší podľa marockej vlády životné podmienky pestovateľov a poskytne im ochranu pred pašerákmi drog. Pestovanie konope vláda zakázala v roku 1954, no bolo tolerované, pretože podľa neoficiálnych odhadov poskytuje obživu asi 60.000 rodinám.

V Maroku sa v roku 2020 podľa údajov mimovládnej organizácie Globálna iniciatíva proti nadnárodnému organizovanému zločinu vyprodukovalo viac ako 700 ton marihuany. Z vlaňajšej správy Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC) vyplýva, že Maroko je celosvetovo najväčším výrobcom kanabisovej živice, resp. hašišu. Marocké úrady v marci informovali, že na nelegálne pestovanie hašiša sa v roku 2019 využilo 55.000 hektárov pôdy, najmä v hornatom regióne Rif na severe krajiny.

Viac o téme: KonopeLiečbaMarihuanaLegalizáciaMaroko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu