Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bývalý šéf SIS Mitrík bije na poplach: Situácia je nepriaznivá, tajná služba reaguje

Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík
Predseda Najvyššieho kontrolného úradu Karol Mitrík (Zdroj: TASR - Dano Veselský)

BRATISLAVA - Situácia v Slovenskej informačnej službe v súvislosti so stíhaním jej riaditeľa Vladimíra Pčolinského je nepriaznivá, myslí si bývalý riaditeľ SIS a súčasný riaditeľ Najvyššieho kontrolného úradu SR Karol Mitrík. Na čele informačnej služby by mal byť podľa neho profesionál.

"Z medzinárodného hľadiska je to zlé, ide o dôveryhodnosť informačnej služby, ktorá sa veľmi ťažko budovala po obdobiach pána Lexu," komentoval Mitrík. "Dôveryhodnosť sa takýmto spôsobom určite nezískava, ale stráca," poznamenal.

Pčolinského zadržali príslušníci NAKA minulý týždeň. Obvinili ho, že on a bývalý námestník SIS Boris Beňa mali prijať úplatok od podnikateľa a konkurzného právnika Zoroslava Kollára vo výške 40.000 eur. Úplatok mal byť za to, aby SIS nesledovala Kollára. Skutok sa mal stať v auguste minulého roka.

V nedeľu Špecializovaný trestný súd rozhodol, že z korupcie obvinený riaditeľ SIS bude stíhaný väzobne. Rozhodnutie nie je právoplatné. Jeho advokátka Eva Mišíková informovala, že Pčolinský sa v nedeľu vzdal funkcie riaditeľa SIS.

Činnosť služby je zabezpečená v plnom rozsahu

Slovenská informačná služba si aj po zadržaní, obvinení a neprávoplatnom väzobnom stíhaní svojho riaditeľa Vladimíra Pčolinského plní svoje povinnosti. Činnosť služby je zabezpečená v plnom rozsahu jej zákonom ustanovených úloh. Uvádza sa v stanovisku SIS zverejnenom v utorok na jej webovej stránke.

"SIS si aj naďalej plní svoje povinnosti, ktoré jej ako štátnemu orgánu SR vyplývajú z ustanovení všeobecne záväzných právnych predpisov, ako aj záväzky vyplývajúce zo spolupráce so zahraničnými partnerskými spravodajskými službami. Riadenie SIS je zabezpečené v súlade so štatútom SIS, schváleným vládou SR, internými organizačnými predpismi a povereniami na zastupovanie riaditeľa SIS," uvádza sa v stanovisku.

To je pritom realizované námestníkmi SIS v rozsahu ich riadiacich kompetencií. "Uvedené skutočnosti boli zo strany SIS prezentované 15. marca aj Osobitnému kontrolnému výboru Národnej rady SR na kontrolu činností SIS," uvádza sa v stanovisku.

Viac o téme: SISKarol MitríkVladimír Pčolinský
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu