Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS Slovensko prišlo o tri milióny vakcín od Pfizeru: Ministerstvo reaguje na škandál

Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech Zobraziť galériu (2)
Vakcína od spoločnosti Pfizer/BioNTech (Zdroj: SITA/AP Photo/John Locher, File)

BRATISLAVA - Vakcína od spoločnosti Pfizer a BioNTech bola prvou očkovacou látkou, ktorá získala núdzovú validáciu od Svetovej zdravotníckej organizácie, a teda sa mohla oficiálne používať v boji proti koronavírusu. Slovensko v snahe zmierniť pandémiu takisto siahlo po tejto očkovacej látke. Prvých takmer desať tisíc ampuliek dorazilo na Slovensko ešte vlani v decembri a netrpezlivo sme očakávali dodanie ďalších dávok. Teraz to však vyzerá, ako keby sme už viac vakcín od tejto spoločnosti nepotrebovali.

Pre Európsku úniu spoločnosť vyčlenila balík 200 miliónov vakcín, z ktorých si Slovensko v závere minulého roka objednalo maximálne povolené množstvo, teda 2,4 milióna vakcín. Ďalší balík pomoci vo forme očkovacej látky sme si mali zadovážiť v marci, no zrazu je všetko inak. Hospodárske noviny dnes prišli s informáciou, podľa ktorej sa Slovensko jednoducho vzdalo až troch miliónov vakcín od spoločnosti Pfizer.  Namiesto povolených 2,4 milióna si Slovensko tentokrát objednalo len 600-tisíc dávok, čím sa krajina dobrovoľne vzdala až 1,6 milióna vakcín. O ďalšie dávky sme prišli, keď sme si ako krajina neuplatnili podiel z opcie. 

Toto nečakané rozhodnutie prišlo v čase, kedy na Slovensko dorazila ruská vakcína Sputnik V, ktorá však na rozdiel od vakcíny spoločnosti Pfizer a BioNTech nie je registrovaná. Jej dovoz na Slovensku rozpútal vášne v koalícii aj medzi občanmi. O zaobstaranie ruskej vakcíny sa postaral premiér Matovič s dnes už bývalým ministrom zdravotníctva Marekom Krajčím, ktorý len nedávno podal demisiu. 

KORONAVÍRUS Slovensko prišlo o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/František Iván)

Dnes už exminister zdravotníctva Krajčí obhajoval nákup 600-tisíc vakcín tým, že ide o množstvo, ktoré odporučilo konzílium odborníkov. „Množstvo vakcín od Pfizeru-BioNTechu na druhý kvartál však bolo vďaka ústretovosti navýšené na maximálne možný odber,“ dodal. Na otázku, prečo sme tieto vakcíny jednoducho vrátili a prečo ich nechceme, však nikto nevie jednoznačne odpovedať. „Ministerstvo zdravotníctva robí všetko pre to, aby na Slovensku bolo čo najviac bezpečných vakcín a očkovanie pokračovalo v čo možno najrýchlejšom tempe. Uvedené je aktuálne predmetom rokovaní, v nadväznosti na závery vás budeme informovať," povedala pre HNonline hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. „Keďže z nasledujúcich dodávok už Slovensko neobjednalo plné množstvá, je predpoklad, že dodávky do SR budú voči iných krajinám únie významne nižšie. V zásade ale platí, že pri využití plných kapacít dodávky vakcíny Comirnaty môžu byť pre krajiny v druhom štvrťroku tohto roka až strojnásobené voči prvému kvartálu,“ dodal Lednár zo spoločnosti Pfizer. 

Na Slovensku sa aktuálne očkuje okrem Pfizeru aj Modernou a AstraZenecou. V apríli by mohli do našej krajiny doraziť aj prvé dávky od spoločnosti Johnson & Johnson. Aj keď už na Slovensku máme očkovaciu látku Sputnik V, ešte stále sa ňou neočkuje a spustenie vakcínacie je zatiaľ v nedohľadne. Prvý zaočkovaný občan Slovenska vakcínou Comirnaty od Pfizeru bol profesor Vladimír Krčméry. Nasledovali jeho kolegovia infektológovia, exminister Marek Krajčí aj hlava štátu Zuzana Čaputová. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínyKoronavírusPfizer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu