Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Najvernejší minister: VIDEO Marek Krajčí odchádza! Pri tvrdších opatreniach ho nepodržal ani Matovič

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister zdravotníctva Marek Krajčí napokon odchádza zo svojho postu už dnes. Oznámil to na sociálnej sieti. Krajčí sa tak rozhodol potom, ako premiér Igor Matovič povedal, že chce, aby jeho minister ostal vo svojej funkcii do začiatku očkovania Sputnikom V.

Minister Krajčí oznámil svoj koniec vo funkcii vo štvrtok s tým, že dve menšie koaličné strany podmienili zotrvanie vo vláde jeho demisiou. Premiér Igor Matovič pôvodne avizoval, že z funkcie bude odchádzať postupne, ešte niekoľko týždňov mal pomáhať novému šéfovi rezortu. Chcel, aby Krajčí odišiel, až keď sa rozbehne očkovanie Sputnikom V.

MIMORIADNE Minister Krajčí podá svoju demisiu ešte dnes: Nechce žiadne zámienky na pád vlády

Meno nového ministra ešte nepovedali. Vládna koalícia dohodu o svojom ďalšom fungovaní vo štvrtok napokon neoznámila, hoci predseda Sme rodina Boris Kollár a šéf SaS Richard Sulík ešte napoludnie tvrdili, že kríza v koalícii sa skončila. Avizovaná spoločná tlačová konferencia koalície sa nekonala. Dôvodom malo byť pokračovanie v rokovaniach. Marek Krajčí napokon v piatok oznámil, že podá demisiu hneď. 

Marek Krajčí napokon končí ako minister zdravotníctva, odchádzal so slzami v očiach (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nechcem, aby termín môjho odchodu bol zámienkou pre povalenie vlády. Dnes podám demisiu. Ďakujem za vašu podporu v neľahkom boji s neviditeľným nepriateľom. Veľmi si ju vážim," napísal Krajčí na sociálnej sieti.

Najvernejší minister

Marek Krajčí kandidoval za hnutie OĽaNO. Je to detský kardiológ, ktorý založil charitatívnu organizáciu Kresťania v meste. V roku 2014 dostal cenu hlavného mesta za filantropiu. Zviditeľnil sa príbehom o láske k manželke, kde sa prezentoval ako hlboko veriaci človek. S manželkou majú päť detí. 

Ministrom zdravotníctva sa stal potom, ako OĽaNO vo februári 2020 vyhralo parlamentné voľby. Krajčí pracoval v detskom kardiocentre v Bratislave. Do parlamentu sa dostal v roku 2016. Do roku 2020 bol podpredsedom parlamentného zdravotníckeho výboru. Krajčí čelil aj obrovskej kritike potom, ako vo februári tohto roka zrušil preplácanie potretov ženám nad 40 rokov. 

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Podľa mnohých odporcov Marek Krajčí nezvládol manažovanie pandémie. Po relatívne slabej prvej vlne na jar 2020, kedy sa krajina pomerne skoro uzavrela, vláda v lete neurobila nič preto, aby sme sa nedostali do situácie, v akej sme teraz. Marek Krajčí sám priznal, že je proti koaličným partnerom bezmocný. 

Pred Vianocami ako jediný presadzoval tvrdý lockdown, nepodržal ho však ani premiér Igor Matovič. Podporil aj Matovičovo plošné testovanie, ktorým sa situácia nezlepšila. Krajčí sa na prvom plošnom testovaní zúčastnil ako lekár a robil odbery. Strany SaS a Za ľudí žiadali jeho odchod. Nakoniec sa tak stalo. Na štvrtkovej tlačovej konferencii vystúpil Krajčí po boku premiéra Matoviča a so slzami v očiach oznámil, že z postu ministra zdravotníctva odchádza. Kto ho nahradí, zatiaľ nie je známe. 

 

Viac o téme: DemisiaVládna krízaKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu