Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slovenskí vedci prišli s veľkým darom: Novinka v boji s KORONAVÍRUSOM! Preveria aj juhoafrický variant

Pavol Čekan a nový test. Zobraziť galériu (2)
Pavol Čekan a nový test. (Zdroj: FB/Pavol Čekan)

BRATISLAVA - Na budúci týždeň sa majú pozitívne vzorky z RT-PCR testovania preveriť aj na určenie britského, juhoafrického a českého variantu pandemického vírusu. Potvrdila to hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Daša Račková.

KORONAVÍRUS Potvrdené: Britská mutácia, ktorá trápi Slovensko, je pre TOTO vážnou hrozbou!

Úrad dostal 8000 nových testov od firmy vedca Pavla Čekana MultiplexDX, ktorý na ich vývoji spolupracoval s Biomedicínskym centrom Slovenskej akadémie vied. "Pomocou testov plánujeme realizovať celoslovenské prieskumy rozšírenia spomínaných variantov pandemického vírusu, pričom sa budú vyšetrovať klinické vzorky, ktoré vyšli ako RT-PCR pozitívne v jeden určený deň," priblížila Račková.

Prieskum sa plánuje najbližšie uskutočniť počas budúceho týždňa. "Takéto prieskumy sme doteraz uskutočňovali v súvislosti s rozšírením britského variantu pandemického vírusu," pripomenula hovorkyňa.

Vedec Čekan na margo daru vysvetlil, že cieľom je zistiť, na čom na Slovensku sme v súvislosti s juhoafrickým variantom. "Nech zachytíme ľudí s týmto nebezpečným variantom a izolujeme ho. Nech táto v podstate nová epidémia v pandémii nevyrastie, zas a znova, v nekontrolovateľné rozmery," napísal na sociálnej sieti.

NOVÝ RT-PCR TEST PRE JUHOAFRICKÝ VARIANT KORONAVÍRUSU. 👉 Aj keď dnes všetci čakáme na "politické zemetrasenie", vírus...

Uverejnil používateľ Pavol Cekan Streda 10. marca 2021

Na Slovensku už potvrdili prvých sedem prípadov juhoafrickej mutácie nového koronavírusu. Všetko boli importované prípady. Variant 501Y.V2 po prvý raz zaznamenali v decembri 2020 v Juhoafrickej republike. Rýchlejšie sa šíri a je nebezpečný v tom, že umožňuje pôvodcovi covidu čiastočne obísť odpoveď imunitného systému napadnutého človeka.

Viac o téme: TestovanieSlovenskoKoronavírusPavol ČekanPCRJuhoafrický variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu