Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

KORONAVÍRUS Boj o očkovacie termíny pokračuje: Niektoré kapacity sa otvoria už o pár hodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Carla Carniel)

BRATISLAVA - V utorok Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR otvorí ďalšie očkovacie kapacity proti ochoreniu COVID-19 pre záujemcov nad 70 rokov a v priebehu stredy (10.3.) a štvrtka (11.3.) otvorí kapacity pre záujemcov vo veku 60 až 70 rokov. Systém prihlasovania ešte pôjde prostredníctvom pôvodného formulára.

Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. "Aby sa znížila pravdepodobnosť technických problémov, voľné pozície na prihlasovanie sa pre seniorov nad 70 rokov sa budú v utorok otvárať v konkrétnych časoch podľa krajov," spresnila Eliášová.

Termíny sa postupne otvoria ešte dnes

Od 18.30 h sa očkovacie termíny otvoria pre Bratislavský a Trnavský kraj. O pol hodinu neskôr budú voľné termíny ponúknuté pre Trenčiansky a Nitriansky kraj. Záujemcovia zo Žilinského a Banskobystrického kraja sa budú môcť prihlásiť na termín očkovania od 19.30 h.

Od 20.00 h sa budú môcť registrovať ľudia z Prešovského a Košického kraja. "Vzhľadom na vysoký záujem ľudí o očkovanie sa už vopred ospravedlňujeme každému, komu sa nepodarí prihlásiť sa na očkovanie," dodala Eliášová.

Do začiatku apríla je naplánovaných viac ako štvrť milióna termínov na očkovanie

V najbližších týždňoch Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR pripravuje otvorenie viac ako štvrť milióna nových termínov na očkovanie. Po spustení nového registračného formulára by do 7. apríla malo pribudnúť približne 140.000 termínov pre seniorov, ktorí sú starší ako 70 rokov, a približne 120.000 termínov pre ľudí vo veku 60 až 70 rokov. Informovala o tom hovorkyňa MZ SR Zuzana Eliášová. 

Ministerstvo v spolupráci s Národným centrom zdravotníckych informácii (NCZI) spúšťa novú aplikáciu, ktorá má zjednodušiť prihlasovanie sa na očkovanie. Sprístupnená by mala byť najneskôr v pondelok (15. 3.) budúci týždeň.

Nový registračný formulár umožní záujemcom o očkovanie prihlásiť sa aj v čase, keď nebudú k dispozícii voľné termíny na očkovanie. Ich požiadavka sa bude nachádzať v takzvanej čakárni. Po otvorení nových termínov budú ľudia zostupne podľa veku automaticky pozývaní na očkovanie do vakcinačného centra, ktoré si vyberú pri registrácii. "Záujemcovia o očkovanie už nebudú musieť čakať na otvorenie kapacít na stránke korona.gov.sk, ale systém ich požiadavky spracuje automaticky, na základe stanovených kritérií," dodala hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Počas troch týždňov od 18. marca do 7. apríla je predbežne naplánovaných približne 140.000 nových termínov na očkovanie pre ľudí, ktorí sú starší ako 70 rokov vakcínou Pfizer. Registrácia na tieto termíny sa už uskutoční prostredníctvom čakárne, čiže zaregistrovaní záujemcovia budú pozývaní na konkrétny termín, ktorý bude k dispozícii v nimi zvolenom zariadení.

Počas troch týždňov od 13. marca do 2. apríla je naplánovaná distribúcia až 120.000 dávok vakcíny AstraZeneca pre samosprávne kraje, ktoré organizujú očkovanie vo veľkokapacitných centrách. "Tieto vakcíny sú určené pre osoby vo veku 60 až 70 rokov. A v tomto prípade platí, že po spustení novej aplikácie s čakárňou sa budú môcť záujemcovia zaregistrovať, a následne budú pozývaní na očkovanie," vysvetlila Eliášová.

Viac o téme: OtvorenieRegistráciaOčkovanieMinisterstvo zdravotníctvaTermínyKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu