Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Regionálna koordinácia a spolupráca sú prioritou v boji proti KORONAVÍRUSU

Minister zahraničných vecí Ivan Korčok
Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Regionálna koordinácia a cezhraničná spolupráca sú našou prioritou pre čo najskoršie zvládnutie pandémie, uviedol slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok po pondelkovom stretnutí šéfov diplomacií krajín skupiny C5 v slovinskom meste Brdo pri Krajnu.

Ako informoval tlačový odbor MZVEZ SR, Korčok sa na stretnutí zúčastnil na pozvanie slovinského ministra zahraničných vecí Anže Logara. Na rokovaní sa zúčastnili aj ich rezortní partneri z Česka, Maďarska a Rakúska.

Hlavnými témami rokovania boli regionálna koordinácia a cezhraničná spolupráca v boji proti pandémii, ako aj priority predsedníctva Slovinska v Rade Európskej únie v druhom polroku tohto roka, medzi ktorými má významné miesto integrácia krajín západného Balkánu do EÚ.

"Je dobré, že päť stredoeurópskych krajín koordinuje svoj postup voči pandémii. Kolegov som informoval o dramatickej pandemickej situácii na Slovensku a využil som túto príležitosť na to, aby som poďakoval našim partnerom za ponúknutú pomoc, osobitne aj hosťujúcemu kolegovi Anže Logarovi," uviedol šéf slovenskej diplomacie. Podľa slovinskej agentúry STA Logar okrem Slovenska ponúkol pomoc aj Českej republike. "Kedykoľvek nejaká krajina potrebovala pomoc, preukázali sme veľkú solidaritu v rámci skupiny C5," uviedol Logar.

Korčok, ktorý absolvoval cestu po piatich krajinách západného Balkánu len nedávno, sa pri tejto téme jednoznačne vyslovil za zrýchlenie procesu rozširovania EÚ. "Teší ma, že s mojimi regionálnymi partnermi sa zhodujeme v principiálnej pozícii k podpore politiky rozširovania EÚ. Integrácia západného Balkánu predstavuje kľúčovú zahraničnopolitickú prioritu pre všetky naše krajiny. Budeme pokračovať v úsilí, aby tento proces pokračoval, a to aj napriek politickým alebo praktickým problémom, ktoré ho občas sprevádzajú," zdôraznil Korčok.

Ministri tiež prerokovali opatrenia prijímané vo svetle vývoja pandémie COVID-19 vrátane cezhraničnej spolupráce a vakcinácie. "Slovensko je odhodlané pokračovať v aktívnej a konštruktívnej úlohe a maximálne využiť potenciál regionálnej spolupráce," dodal Korčok a podčiarkol, že práve osobné rokovania, ako bolo to dnešné v Slovinsku, majú v rámci vzájomnej koordinácie svoje dôležité miesto.

Viac o téme: SpoluprácaPrioritaKoronavírusKoordináciaIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu