Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

MIMORIADNE Ruský Sputnik je v Košiciach: Matovičovci informujú z letiska o prvých počtoch

Mieri k nám ruský Sputnik V? Zobraziť galériu (9)
Mieri k nám ruský Sputnik V? (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, flightradar24.com)

BRATISLAVA/MOSKVA - Zdá sa, že prvé z prekvapení premiéra, ktoré pred istou chvíľou avizoval na sociálnej sieti sa už blíži k Slovensku. Mysteriózne lietadlo, ktoré potichu pristalo v Moskve a už sa vracia na Slovensko nesie predpokladaný náklad na boj s pandémiou. Túto správu už potvrdil aj premiér a tlačové oddelenie vlády. Do Moskvy však mieri aj ďalší vládny špeciál!

NAŽIVO Tlačová konferencia z košického letiska:

Aktualizované 17:58

Hodnota dvoch dávok vakcíny Sputnik V predstavuje približne 17 eur, čo je podľa Matoviča výrazne menej ako za Pfizer/BioNTech. Matovič sa navyše dištancuje od slov Andreja Danka, ktorý vraj stál za touto dodávkou Sputnikov V. "Nepočul som jediný krát, žeby tam padlo meno Andreja Danka ale tak viete ... kapitáni majú radi výložky," dodal Matovič na margo tejto témy. "V tejto chvíli už ďalšie lietadlo v Moskve nakladá ďalšie februárové dávky," potvrdil informácie o ďalšom lietadle Matovič.

Slovensko nakúpi dva milióny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Premiér verí, že ruská strana dodrží termíny aj množstvá. V priebehu nasledujúceho mesiaca by malo prísť milión kusov, v máji a júni ďalší milión. "Slovensko bude môcť v nasledujúcich mesiacoch zrýchliť tempo očkovania o viac ako 40 percent," skonštatoval. V spolupráci so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv preveria šaržu a následne oznámia, kedy sa začne oficiálne očkovanie. Registrovať sa bude možné už skôr. Záujemcovia o očkovanie Sputnikom budú potvrdzovať, že vedia, že ide o vakcínu bez schválenia v Európskej liekovej agentúre. Ako podotkol minister, je však mnoho krajín, kde Sputnik V registráciu má.

Aktualizované 17:40

"Som otvorený sa očkovať ktoroukoľvek vakcínou, ešte som sa nerozhodol," odpovedal premiér na otázku, či sa nechá Sputnikom zaočkovať.

Aktualizované 17:40

Krajčí hovorí, že v týchto dňoch je jediným východiskom už len rýchlo očkovať. "Táto vakcína prešla už aj testami pri vyšších ročníkoch. Čaká nás ešte určitý čas, kým tieto vakcíny budú pretransformované do vakcínofarmy v Šarišských Michaľanoch," hovorí minister. Na tlačovke je aj vedec Pavol Jarčuška.

Aktualizované 17:37

Matovič začína tlačovú konferenciu. O nákupe vakcíny Sputnik V už informuje aj ruský web RIA Novosti, pričom sa odvoláva na slovenskú vládu. "Po vete zo strany Za ľudí už nezostávalo nič iné, aby tú odvahu do svojich rúk zobral minister zdravotníctva," hovorí na letisku Matovič. Slovensko tak teda nakúpi dva milióny kusov ruskej vakcíny Sputnik V. Zatiaľ máme prvú várku. Minister zdravotníctva Krajčí potvrdil, že očkovanie vakcínou bude dobrovoľné a bez obmedzenia veku. Začať by sa mohlo najskôr o dva týždne.

Slovensko nakúpi dva milióny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Aktualizované 17:10

Slovenský Air force SQF101 je už nad Moskvou.

MIMORIADNE Ruský Sputnik je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: flightradar24.com)

Aktualizované 16:07

Prvé spomínané lietadlo s označením SQF102 už malo pristáť na košickom letisku. Na palube by mala byť prvá várka vakcíny Sputnik V.

Slovensko nakúpi dva milióny
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - František Iván)

Aktualizované 16:07

Vláda už avizuje tlačovú konferenciu na košickom letisku o 17:30. Vystúpi na nej premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Téma tlačovky je "Na životoch záleží".

Aktualizované 16:03

Matovič nepriamo potvrdil očakávané. O pol šiestej večer môžeme pravdepodobne očakávať tlačový brífing vlády na košickom letisku k novému nákladu, ktorý k nám smeruje.

MIMORIADNE Ruský Sputnik je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Aktualizované 15:55

Do Ruska okrem už spomínaného letu SQF102 letí aj ďalší slovenský vládny špeciál pod označením SQF101.

MIMORIADNE Ruský Sputnik je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: flightradar24.com)

O náklade, ktorý lietadlo práve vezie, informoval Denník N. V tomto prípade ide o skutočne tajný nočný let nákladného lietadla slovenskej armády, ktorý nesie označenie C-27J Spartan. Dnes nad ránom totiž pristálo na moskovskom letisku Šeremetevo. V tomto prípade by Slovensko mohlo z Ruska doviezť aj Matovičom avizovanú vakcínu Sputnik V.

MIMORIADNE Ruský Sputnik je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: flightradar24.com)

Vychádzať sa dá aj z toho, že premiér už skôr na sociálnej sieti avizoval veľké rozhodnutia, ktoré majú Slovensko výrazne zmeniť v otázke pandémie.

MIMORIADNE Ruský Sputnik je
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Premiér o Sputniku hovoril už dlhšie

O nákupe viac ako dvoch miliónov vakcín premiér diskutoval aj verejne niekoľko dní. Už o niekoľko hodín sa ale zrejme dozvieme čo to k nám vlastne mieri a aký náklad lietadlo priváža. Či priletí do Bratislavy, alebo do Kuchyne ešte vraj nie je isté.

Predpokladaný čas príletu Spartana by mal byť približne 19:00. Keďže však ide o vrtuľové lietadlo, jeho dĺžku letu ovplyvňujú poveternostné podmienky. Lietadlo je zatiaľ nad územím Ukrajiny.

Pod réžiou Andreja Danka a v spolupráci so Sulíkom

Denník N navyše tvrdí, že nákup prebehol pod záštitou predsedu mimoparlamentných národniarov Andreja Danka (SNS). Tiež sa vyjadril, že o vakcíne rokoval opakovane s ruským ministrom priemyslu Denisom Manturovom. 

S vybavovaním mu vraj dopomohol aj maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Predseda SNS tiež tvrdí, že následne o ochote ruskej strany predať nám túto vakcínu informoval ministra hospodárstva Richarda Sulíka zo SaS. "Predminulý piatok si pýtal Matovič tri dni na rozhodnutie. Vybavil som mu, aby čakali do minulého piatka. Dostal týždeň. Musel povedať áno/nie, inak by sme nič nedostali,“ povedal Danko a dodal, že Matovič s nákupom súhlasil. "Bude to chodiť postupne. Viac nemôžem povedať – len to, že to dostal na tácke a v podstate išiel naisto, tak ako sme chceli,“ uzavrel Danko.

Danko oceňuje, že naše lietadlo sa chystá ísť po vakcíny Sputnik, na premiéra má však ďalšiu prosbu (Zdroj: Facebook/Andrej Danko - predseda SNS)

Viac o téme: VládaLietadloPandémiaRuskoIgor MatovičKoronavírusSputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu