Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Koaliční poslanci navrhujú pre prijímateľov sociálnych služieb dôverníka

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVBA – Prijímatelia sociálnych služieb v zariadení by mali mať právo určiť si dôverníka na právne udalosti. Počíta s tým novela zákona o sociálnych službách, ktorú predložili na nadchádzajúcu schôdzu Národnej rady (NR) SR poslanci OĽANO, Za ľudí a Sme rodina.

Cieľom návrhu zákona je podľa dôvodovej správy zlepšenie postavenia prijímateľov sociálnych služieb, ktorým sa poskytuje pobytová forma sociálnej služby. Ide napríklad o osoby, ktoré majú ťažké zdravotné postihnutie alebo nepriaznivý zdravotný stav, alebo o seniorov.

Zaviesť by sa preto malo základné právo prijímateľa sociálnej služby v zariadení sociálnych služieb určiť si dôverníka, ktorému musí poskytovateľ služieb oznamovať významné právne udalosti. "Dôverník je fyzická osoba, ktorá s určením za dôverníka súhlasí a je spôsobilá na právne úkony. Výber dôverníka je plne v kompetencii prijímateľa sociálnej služby. Podmienkou vzniku postavenia dôverníka je určovací prejav vôle prijímateľa sociálnej služby a súhlas dôverníka," približuje dôvodová správa.

Inštitút dôverníka má za cieľ napomáhať prijímateľovi sociálnej služby dodržiavať jeho základné ľudské práva a slobody a ľudskú dôstojnosť. Podľa návrhu prijímateľovi určením dôverníka nehrozí riziko zhoršenia jeho majetkovej pozície. Zároveň by sa malo podľa návrhu zakázať, aby sa poskytovateľ sociálnej služby alebo zamestnanec poskytovateľa stal opatrovníkom prijímateľa sociálnej služby. Má sa tak zamedziť konfliktu záujmov.

Kontrola nad použitím telesného a netelesného obmedzenia prijímateľa sociálnej služby by sa mala zvýšiť zasielaním zápisu každého obmedzenia dôverníkovi. Návrh prináša dôverníkovi možnosť oboznámiť sa so situáciou a prípadne použiť právne nástroje s cieľom napomôcť prijímateľovi sociálnej služby dodržiavať jeho základné ľudské práva a slobody a ľudskú dôstojnosť v súvislosti s použitím prostriedkov obmedzenia prijímateľa.

Kontrola nad zákonnosťou výpovede zmluvy

Súčasne sa má podľa návrhu koaličných poslancov zvýšiť kontrola nad zákonnosťou výpovede zmluvy o poskytovaní sociálnej služby zo strany poskytovateľa a zamedziť zneužitiu vágne formulovaného výpovedného dôvodu. Pojem dohľadu pri poskytovaní sociálnej služby by sa mal tiež terminologicky spresniť.

Návrh zákona podľa predkladateľov čiastočne prispeje k napĺňaniu téz programového vyhlásenia vlády. Zároveň konštatujú, že prispeje k úplnej alebo čiastočnej implementácii medzinárodných záväzkov a odporúčaní v oblasti ľudských práv osobitne z Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím. Novela zákona podľa dôvodovej správy reaguje aj na zistenia z každoročných správ o činnosti Komisára pre osoby so zdravotným postihnutím.

Viac o téme: Sociálne službyOĽaNOSme rodinaZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu