Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Rómsky kráľ Farkaš má problém s neplatičmi

Nájomné platia všetci a elektrickú energiu si vopred predplácajú
Nájomné platia všetci a elektrickú energiu si vopred predplácajú

RIMAVSKÁ SOBOTA - "Čierne mesto", sídlisko na Dúžavskej ceste pri Rimavskej Sobote, sa dlhodobo borí s problémom neplatičov nájomného. V jednom zo zdevastovaných činžiakov, ktorý v minulom roku odkúpil syn samozvaného rómskeho kráľa Jána Farkaša, však tento problém v súčasnosti nepoznajú.

Nájomné platia všetci a elektrickú energiu si vopred predplácajú. Po zmenách, ktoré prišli s novým majiteľom, si vraj svoje byty viacej vážia a nechcú o ne prísť. Z bytovky v priebehu minulého roka vyviezli desiatky kontajnerov odpadu a dnes tu už funguje aj pravidelné upratovanie spoločných priestorov.

"Nie je pravda, že sa s týmito ľuďmi nedá pracovať, treba im iba pomôcť," povedal ČTK Ján Farkaš. "Kráľ" oblečený v montérkach spolu so synom a prípadne ďalším pomocníkom, postupne prerábajú aj jednotlivé byty svojich nájomníkov. Z celkového počtu 35 bytov doteraz zrekonštruovali desať. Na prízemí pripravujú Farkašovci obchod, krčmu aj herňu. Vraj, aby ľudia nemuseli nosiť peniaze do mesta.

Obyvatelia tejto bytovky platia mesačne za byt 1250 korún. Elektrickú energiu si nájomníci predplácajú vopred podľa svojich možností. Každý byt má samostatný prívod, ktorý sa dá na prízemí po vyčerpaní predplatenej sumy kedykoľvek vypnúť. Rovnako plánuje Farkaš vyriešiť aj platenie vody. V súčasnosti približne tisícka obyvateľov Dúžavskej cesty chodí pre vodu k hydrantu v strede sídliska.

Zmeny v bytovke si pochvaľujú okrem nájomníkov aj na rimavskosobotskej radnici, pretože mesto sa predajom za symbolických 50.000 korún zbavilo časti starostí. Napriek tomu, že Farkaš mal pôvodne záujem aj o ďalšie domy na sídlisku, v súčasnosti už o ďalšej investícii neuvažuje. Láka ho skôr sídlisko Chánov pri českom Moste, kde by sa chcel v budúcnosti vrátiť ako správca.

Problémy s neplatičmi majú aj iné slovenské mestá. Napríklad na košickom Luníku IX mesačne narastá dlh o 600.000 korún. Košický magistrát chce tento stav zvrátiť poskytovaním kvalitnejších služieb pre platiacich nájomníkov. V septembri riešilo problém neplatičov aj mesto Nové Zámky. Bytový dom v centre mesta predali novému majiteľovi a ten neplatiacich nájomníkov vysťahoval do starších domov na dedinách v levickom okrese.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu