Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V hre je sprísnenie opatrení! Predbežné návrhy hovoria aj o uzavretí krajiny: Prečítajte si DETAILY

Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Igor Matovič (Zdroj: TASR - Martin Baumann, ourworldindata.org)

BRATISLAVA - Ako zlepšiť pandemickú situáciu na Slovensku? O tom uplynulý týždeň rokoval s odborníkmi premiér Igor Matovič. Konečné výsledky ich diskusií však stále nie sú známe. Na povrch sa ale dostali predbežné scenáre o tom, čo nás čaká. Hovorí sa o tvrdých opatreniach.

Prečítajte si aj: KORONAVÍRUS Situácia je zlá: Premiér Matovič informoval o hroznom stave na Slovensku

Situácia sa na Slovensku nelepší. Aktuálne platné opatrenia nezaberajú. Práve preto premiér Igor Matovič, ďalší predstavitelia koalície a odborníci niekoľko dní rokovali o tom, ako ďalej postupovať. Konečné závery z ich stretnutí však zatiaľ verejnosti nepredstavili. Médiá sa ale dostali k predbežným návrhom opatrení. O ďalšom postupe sa definitívne rozhodne až na rokovaní vlády.

Hovorí sa aj o uzavretí krajiny

Denník Pravda informoval, že počas víkendu by mala vláda prijať približne dvadsať nových opatrení. Denník N zas uvádza, že ak by sa ani napriek sprísneniu opatrení do 21. marca situácia nezlepšila, vláda by pravdepodobne mala pristúpiť k zastaveniu výroby a k uzavretiu krajiny. Zatiaľ ide len o predbežné scenáre. 

Zmena na hraniciach s Poľskom: Cestujúci zo Slovenska musia mať negatívny test na KORONAVÍRUS

V hre je napríklad povinné nosenie respirátorov FFP2 v MHD a v obchodoch od 8. marca. Od 15. marca by mali byť povinné vo všetkých interiéroch.

Taktiež prísnejšia kontrola dodržiavania opatrení či zákaz vychádzania mimo okres. Pribudnúť by mali aj policajti v uliciach, pomáhať by im mali vojaci. Na boj s pandémiou má byť vyčlenených zhruba 8000 príslušníkov ozbrojených síl. Časť z nich má prioritne podať pomocnú ruku v nemocniciach.

V hre je sprísnenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Po novom by osoby s pozitívnym testom, no bez príznakov, nemali mať výnimku na nákup v potravinách. Hovorí sa aj o tom, že nákup by mal zabezpečovať len jeden človek zo spoločnej domácnosti. Do škôl a škôlok by sa mali dostať len deti rodičov, ktorí musia nevyhnutne chodiť do práce, keďže sú zamestnaní v kritickej infraštruktúre.

Má ísť napríklad o zamestnancov automobiliek či iných firiem, v ktorých sa nedá výroba len tak stopnúť. Prerušenie by sa totiž mohlo podpísať pod významné ekonomické škody. Taktiež sem spadajú napríklad pekári, predavači, zdravotníci a podobne. Pracujúci by sa mali preukazovať najviac sedemdňovým negatívnym testom.

V hre je sprísnenie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Podľa Pravdy je v hre aj zastavenie regionálnej dopravy, mali by sa tiež sprísniť podmienky na hraniciach. Výnimkou by mali zostať len pendleri. Očakávať by však mali sprísnené kontroly. Údajne sa tiež zvažuje povinná štátna karanténa. Motiváciou pre ľudí by sa malo stať zavedenie Covid príplatku za poctivé dodržanie karantény pre všetkých členov domácnosti.

Čo presne nás čaká sa však definitívne ukáže až po vyjadrení predstaviteľov vlády. Závery by mali byť známe počas víkendu.

Viac o téme: OpatreniaSlovenskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu