Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Meteorológovia varujú pred povodňami: Lavínová hrozba na horách počas dňa stúpne

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) varuje pred hmlou, rizikom povodne z topenia snehu i smogom vo viacerých lokalitách Slovenska.

Výstraha prvého stupňa pred výskytom hmly platí vo všetkých krajoch na Slovensku okrem Nitrianskeho kraja. Meteorológovia očakávajú výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov a varujú, že znížená dohľadnosť predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravu. V okresoch Košice okolie, Trebišov a Michalovce platí výstraha prvého stupňa pred rizikom povodní z topenia snehu.

Najlepšie počasie nájdete na Predpovede.sk

Meteorológovia varujú pred povodňami:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

SHMÚ zároveň vydal pre Banskú Bystricu, Jelšavu, Prešov, Trenčín, Veľkú Idu a okresy Pezinok a Trebišov upozornenie na smogovú situáciu pre prachové častice PM10. Zároveň informuje, že v Košiciach a Ružomberku došlo k prekročeniu informačného prahu pre PM10, nenastali však podmienky pre vydanie upozornenia na smogovú situáciu.

Príčinami smogovej situácie sú podľa meteorológov vysoké emisie prachových častíc PM10 z vykurovania pevným palivom a ďalších lokálnych zdrojov, ako aj nepriaznivé rozptylové podmienky v dôsledku polohy v horskej doline. K najcitlivejším skupinám populácie na častice PM10 patria starí ľudia, osoby s ochoreniami dýchacej a srdcovo–cievnej sústavy, alergici a astmatici, veľmi malé deti a tehotné ženy. SHMÚ preto radí obmedziť pobyt aj fyzické aktivity vonku a skrátiť vetranie obytných miestností.

Lavínová hrozba

V slovenských pohoriach je v piatok vyhlásený druhý stupeň lavínového nebezpečenstva z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom Martin Bešinský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

"Aj keď sa teploty pohybujú v plusových hodnotách, povrch snehu je vplyvom západného vetra na väčšine miest tvrdý alebo ľadový. Počas dňa sa však na slnkom nasvietených svahoch sneh mení na mokrý a kašovitý a lavínové nebezpečenstvo výrazne stúpa," upozornil Bešinský.

Severné orientácie si podľa Bešinského stále udržiavajú prevažne suchý sneh. Vplyvom vetra sa vytvárajú snehové dosky, vankúše a preveje. Zdôraznil, že nebezpečné sú najmä miesta pod hrebeňmi a skalnými stenami, kde môže byť naviate väčšie množstvo snehu. "Počas dňa môžeme očakávať mokré lavíny a splazy na južných svahoch. Na strmých trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť základové lavíny," dodal. Ráno bolo na horách jasné počasie. Teplota sa pohybovala v plusových hodnotách.

Viac o téme: PovodneSmogHmlaSlovenský hydrometeorologický ústav
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu