Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Počty nakazených v Kráľovskom Chlmci sa nelepšia: Na karanténu dohliadne polícia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Milan Kapusta)

KRÁĽOVSKÝ CHLMEC - Pandemická situácia v meste Kráľovský Chlmec, okres Trebišov, sa nezlepšuje. Počas antigénového testovania uplynulý víkend otestovali celkovo 2573 ľudí, z ktorých sa nový koronavírus potvrdil u 59, čo predstavuje mieru pozitivity 2,29 percenta. Ide o horšie čísla ako pred mesiacom, keď bola miera pozitivity 2,11 percenta. Informoval o tom primátor mesta Karol Pataky s tým, že v meste preto platia sprísnené opatrenia.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove v najnovšej vyhláške nariadil povinnosť mesta Kráľovský Chlmec zabezpečiť dodržiavanie karanténnych opatrení za asistencie polície. Mesto má dohliadnuť na izoláciu nakazených v domácom prostredí, ako aj všetkých tých, ktorí boli s nimi v úzkom kontakte. V prípade zistenia porušenia karantény zo strany povinných osôb je potrebné zabezpečiť obmedzenie pohybu v rámci mesta.

"Bohužiaľ, ani odborníci zatiaľ nevedia jednoznačne zodpovedať otázku, prečo sa pandemická situácia nezlepšuje, je však možné predpokladať, že jednou z príčin tohto stavu je skutočnosť, že podaktorí, nezodpovedne, ešte ani teraz nedodržiavajú protipandemické opatrenia," uviedol Pataky vo videonahrávke zverejnenej na webstránke mesta. Ako príklad spomenul, že počas ostatného testovania jedna pozitívne testovaná osoba v ten istý deň opakovane prišla na odber len na iné miesto. Ďalšia žena z okolitej obce sa prišla otestovať napriek tomu, že týždeň predtým mala pozitívny test, a teda nariadenú 14-dňovú karanténu. O prípadoch informovali políciu.

Situáciou v meste sa v pondelok (22. 2.) zaoberal krízový štáb aj za účasti zástupcov polície a nemocnice. "Alarmujúca bola správa riaditeľky miestnej nemocnice, kde okrem iných skutočností uviedla, že zo 128 hospitalizovaných pacientov na COVID oddeleniach od konca decembra došlo k úmrtiam 28 osôb, pričom sa výrazne znižuje priemerný vek pacientov," povedal primátor.

Policajné zložky budú podľa neho naďalej dôrazne kontrolovať, či sa pozitívne testované osoby zdržiavajú v domácej karanténe. Tieto osoby nemôžu opúšťať svoje bydlisko ani s cieľom nákupu potravín, ten im na požiadanie zabezpečí samospráva.

"Na krízovom štábe sa ďalej rozhodlo, že policajti budú vykonávať náhodné kontroly motoristov v okolí nákupných centier, a či sa na verejných priestranstvách pohybujú iba občania s negatívnym testom. Takisto budú listom vyzvaní zástupcovia pošty, nákupných stredísk a verejných inštitúcií, aby striktne dodržiavali protipandemické opatrenia. Ďalej sa rozhodlo, že identifikované ohniská nákazy sa pokúsime pri maximálnom dodržaní súčasných nariadení izolovať od ostatných častí mesta a zavádzajú sa ďalšie opatrenia, ktorých cieľom je ochrániť zodpovedných občanov od tých, ktorí nie sú ochotní dodržiavať nariadenia," konštatoval Pataky. Pandémiu označil za reálnu hrozbu a ochrana proti nej sa tak podľa neho musí stať spoločnou zodpovednosťou.

Viac o téme: TestovaniePandémiaKaranténaPolícia SlovenskoKráľovský ChlmecKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu