Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Generálna prokuratúra so stanoviskom: K odvolaniu v kauze Kuciakovej vraždy sa vyjadrovať nebude

Ján Kuciak a Martina Kušnírová
Ján Kuciak a Martina Kušnírová (Zdroj: FB/Jozef Kuciak)

BRATISLAVA - Generálna prokuratúra (GP) SR sa nebude bližšie vyjadrovať k odvolaniu prokurátora voči rozsudku a obsahu jeho odôvodnenia v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Informoval o tom hovorca prokuratúry Dalibor Skladan.

"O odvolaní bude rozhodovať Najvyšší súd SR, ten zváži a vyhodnotí všetky skutočnosti a argumenty uvedené v odvolaní, ako aj preskúma odvolaním napadnuté rozhodnutie," povedal Skladan. V rámci odvolania mal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Turan predložiť aj nové dôkazy, informoval v piatok denník Sme.

Má ísť o správy medzi Alenou Zs. a jej dcérou, doteraz nezverejnené videosekvencie zo sledovania novinárov, USB kľúče z domu Mariana K. či záznam o tepe srdca Aleny Zs. po vražde. Navrhuje tiež, aby vec prerokoval nový senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS).

Senát ŠTS v Pezinku oslobodil 3. septembra 2020 spod obžaloby v kauze vraždy obžalovaných Mariana K. a Alenu Zs. Obžalovaného Tomáša Sz. súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody. Sudkyňa v prípade Mariana K. a Aleny Zs. v rozsudku odôvodnila, že nebolo dokázané, že skutok, za ktorý boli obžalovaní, spáchali.

Rozsudok nie je právoplatný. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry priamo po vyhlásení verdiktu podal odvolanie. Sťažnosť podali aj zástupcovia poškodených Kuciakovcov a Zlatice Kušnírovej, rozhodovať tak bude Najvyšší súd SR. Za vraždu už právoplatne odsúdili Miroslava Marčeka na 25-ročný trest odňatia slobody a Zoltána Andruskóa na 15-ročný trest.

Komisárka Rady Európy Mijatovičová si uctila pamiatku

Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová si v piatok pripomenula tretie výročie smrti zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ktoré pripadne na nedeľu.

Mijatovičová zverejnila svoj odkaz na sociálnych sieťach Facebook a Twitter: "Jediným spôsobom, ako poslúžiť spravodlivosti a uctiť si pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, zavraždených pred troma rokmi 21. februára, by bolo definitívne skoncovať s beztrestnosťou za zločiny proti novinárom a zaistiť, aby mohli slobodne a bezpečne pracovať na Slovensku a po celej Európe."

Komisárka ukončila odkaz heslami "Protect journalists" a "All for Jan". Vyjadrenie zaslala Gaëlle Baussonová z tlačového úradu komisárky. Investigatívneho novinára spravodajského portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka zavraždili spolu s jeho snúbenicou Martinou Kušnírovou 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vraždách si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho (vtedy obaja Smer-SD).

Za vraždy boli zatiaľ potrestaní iba vykonávatelia, objednávatelia ešte spravodlivosti unikajú. Prokuratúra tvrdila, že Kuciakovu vraždu si objednal Marian K. z pomsty za články o jeho podozrivej ekonomickej činnosti. Podľa prvostupňového súdu však nebol predložený žiadny priamy dôkaz tohto obvinenia.

Viac o téme: VraždaBratislavaSlovenskoGenerálna prokuratúraJán Kuciak a Martina Kušnírová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu