Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Brutálne odhalenie v cirkvi: Rehoľníci sexuálne zneužili stovky detí!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KOLÍN NAD RÝNOM - Vo štvrtok zverejnená nezávislá správa katolíckej cirkvi v Nemecku konštatovala, že v arcibiskupstve v Kolíne nad Rýnom bolo v rokoch 1975 až 2018 sexuálne zneužitých 314 maloletých zo strany 202 členov kléru a svetských pracovníkov, informovala agentúra AFP. Dvaja cirkevní predstavitelia boli v reakcii na to ihneď prepustení.

Viac ako polovica prípadov sa týkala detí mladších ako 14 rokov, väčšinou chlapcov, uviedol právnik a autor správy Björn Gercke. Podľa neho ide o prvú správu, kde sú páchatelia sexuálneho zneužívania konkrétne menovaní. Správa sa netýkala primárne samotných činov, ale reakcie vedenia cirkvi na ne.

Brutálne odhalenie v cirkvi:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay)

Správa na 800 stranách zbavuje obvinenia kolínskeho arcibiskupa a kardinála Rainera Mariu Woelkiho, že rozsah sexuálneho zneužívania v najväčšej nemeckej arcidiecéze s 1,9 miliónmi katolíkov vedome zamlčovala. Väčšina deliktov sa mala stať v čase úradovania zosnulého arcibiskupa Joachima Meisnera v rokoch 1989 až 2014. V reakcii na tieto zistenia kardinál ihneď odvolal dvoch svojich podriadených - svätiaceho biskupa Dominika Schwaderlappa a súdneho vikára Güntera Assenmachera, uviedla DPA.

Prvý nezávislý posudok, ktorý vypracovala mníchovská advokátska kancelária, nedovolil Woelki zverejniť z dôvodu ochrany osobných údajov. Krok spôsobil krízu dôvery a hromadný odchod veriacich z cirkevných radov. Vlani v októbri preto Woelki nariadil vypracovať novú správu, ktorú zveril Gerckemu. Predseda nemeckej biskupskej konferencie Georg Bätzing označil ešte pred časom spôsob komunikácie kardinála s verejnosťou za "pohromu".

Viac o téme: NemeckoSexuálne deliktyCirkev
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu