Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať o ruskej vakcíne: V koalícii sú opäť dva tábory! Matovič sa radšej pýta ľudí

Igor Matovič Zobraziť galériu (9)
Igor Matovič (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Vláda sa dnes stretne na ďalšom rokovaní. Hlavnou témou bude zrejme diskusia o ruskej vakcíne Sputnik V. Časť koalície si myslí, že by sme ju mali začať používať aj bez schválenia Európskou liekovou agentúrou, časť si myslí, že treba počkať. Premiér Igor Matovič sa na sociálnej sieti pýtal ľudí, či by vakcínu kúpili.

Kvôli vakcíne sa v koalícii opäť vytvorili dva tábory. Jeden na čele s premiérom, ktorý chce s Ruskom rokovať, aj keď vakcína ešte nie je registrovaná ani schválená Európskou liekovou agentúrou. Naopak, druhá strana i niektorí odborníci sa vyjadrili, že by sme mali počkať a vakcína by mala prejsť rovnakým schvaľovacím procesom ako ostatné. 


Matovič vraj tlačí na zmenu plánu obnovy podľa výsledkov volieb: Hlúposť! Tvrdí Sulík, Krajniak o ničom nevie


13:25 Rokovani vlády pokračuje o 16-ej. 

13:15 Starostovia v rámci regionálnych organizácií Združenia miest a obcí Slovenska majú byť usmerňovaní, aby "rebelovali" proti testovaniu na COVID-19, naznačil Naď. Podrobnosti však prezradiť nechcel. Hovorca ZMOS Michal Kaliňák by rád videl dôkaz. Upozorňuje pritom na predchádzajúcu skúsenosť s Naďovým tvrdením v súvislosti s testovaním, ktoré sa nekrylo s realitou.

12:34 Ministerstvo obrany registruje záujem pár desiatok lekárov z Rakúska, ktorí by mohli prísť pomôcť do slovenských nemocníc zvládnuť súčasnú pandemickú situáciu. Po predpoludňajšom rokovaní vlády to uviedol minister obrany. "Každý ďalší záujem budeme vnímať pozitívne," povedal.

Minister obrany Naď uviedol, že nám chýbajú špecialisti, ktorí pracujú na JIS alebo na ARO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:25 Ústredný krízový štáb sa pokúsi nájsť so Slovenskou asociáciou pohrebných a kremačných služieb (SAPaKS) riešenie mimoriadnej situácie v oblasti pohrebníctva. Po rokovaní vlády to uviedol minister vnútra Roman Mikulec. Stretnutie by malo byť vo štvrtok poobede. "Treba sa stretnúť, povedať si, aká je situácia, a určite budeme hľadať riešenia, či už vo forme zvýšenia kapacít alebo mobilných chladiacich zariadení," spresnil Mikulec. Pomoc by sa mala realizovať cez okresné úrady.

Mikulec vláda (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

12:22 Kloktacie testy doriešime na vláde v stredu za prítomnosti ministra školstva Branislava Gröhlinga. Minister hospodárstva uviedol, že šéf rezortu školstva sa na rokovaní vlády nezúčastnil, pretože je v Košiciach na pracovnom výjazde. "Nerátal s tým, pretože vláda je nečakane vo štvrtok," povedal.

12:18 Sulík na ekaranténe pracuje. V pondelok chce prvé informácie priniesť na koaličnú radu a ak bude rozhodnutie rady pozitívne, v stredu chce Sulík predložiť na vláde prvé uznesenie.

11:40 Minister obrany Jaroslav Naď odmietol, že by sa plán obnovy rozdeľoval podľa percent, ktoré získali strany vo voľbách. 

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:35 Pri vytváraní národného plánu obnovy a odolnosti sa vláda podľa Eduarda Hegera riadi princípom "to najlepšie pre Slovensko". 

11:34 Vláda bude pokračovať v rokovaní o 16-ej. Sulík uviedol, že sa bude riešiť vakcína Sputnik V a aj núdzový stav. 

11:34 Ak by sme mali jednotu vlády, tak by sme krízu zvládali omnoho lepšie, uviedol Heger

Kríza podľa Hegera zasiahla každú krajinu na svete nepripravenú. Na Slovensku podľa neho chýba jednota vlády. Hegerovi sa nepáči, že sú tu provokácie vyvolávané v rámci koalície, provokácie na konkrétne osobné stránky.

Minister financií Heger poprel, žeby sa dokument prerábal, upravuje sa podľa štandardov Európskej komisie (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Pretože ak chce družstvo tento zápas vyhrať, tak si musí nahrávať, spolupracovať a musí chcieť dosiahnuť vlastný výsledok. A ak si niekto strieľa vlastné góly, tak sa to nedá," poznamenal. Zároveň si nemyslí, že by sa mala zvážiť úradnícka vláda. V súvislosti s Krajčím povedal, že má jeho veľkú podporu od začiatku.

11:30 Ambulantná pohotovostná služba (APS) dostane mesačne viac peňazí. Paušálna úhrada za poskytovanie zdravotnej starostlivosti by sa jej po novom mala zvýšiť z 9800 eur na sumu 10.303 eur. Vyplýva to z návrhu, ktorým sa ustanovuje výška úhrad zdravotnej poisťovne za poskytovanie zubno-lekárskej pohotovostnej služby a ambulantnej pohotovostnej služby.

11:02 Minister financií Eduard Heger poprel, žeby sa dokument prerábal. Podľa neho sa upravuje podľa štandardov Európskej komisie. Sulík ešte pred rokovaním uviedol, že plán obnovy sa prerába podľa volebného výsledku, mal to presadiť Matovič, lebo si to podľa šéfa SaS "vsadil do hlavy".

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

11:00 Financie na Expo Dubaj budú namiesto kapitálových použité na bežné výdavky

Viac ako 3,2 milióna z celkových takmer 5,2 milióna eur, ktoré má ministerstvo hospodárstva v svojom rozpočte vyčlenené na zabezpečenie účasti na výstave Expo Dubaj, môže rezort namiesto kapitálových použiť na bežné výdavky. Dôvodom je zmena stratégie Slovenska, keď namiesto pôvodne plánovanej výstavby národného pavilónu si bude krajina expozíciu prenajímať. Vyplýva to z návrhu na zmenu účelu použitia kapitálových výdavkov z roku 2020 určených na Svetovú výstavu Expo Dubaj 2020, ktorý vo štvrtok schválila vláda.

10:46  Ak sa výzvy na odstúpenie ministra zdravotníctva Mareka Krajčího ozývajú aj z koaličného tábora, podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Jána Mičovského je to mimoriadne nespravodlivé

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

10:30 Členovia Pandemickej komisie vlády budú môcť po novom hlasovať aj v prípade, že sa na rokovaní zúčastnia online formou. Vláda na svojom štvrtkovom zasadnutí schválila návrh aktualizácie štatútu Pandemickej komisie z dielne ministerstva zdravotníctva. 

Aktualizácia štatútu vychádza z pripomienok členov pandemickej komisie, medzirezortného pripomienkového konania, ako aj z aplikačnej praxe počas pandémie ochorenia COVID-19. Podľa predloženého materiálu sa zameriava aj na úpravu úloh pandemickej komisie. Rovnako sa do jej zoznamu doplnia ďalší členovia a zefektívni sa aj ich zastupovanie. Sprísni sa tiež napríklad hlasovacie kvórum.

9:45 Minister hospodárstva Richard Sulík zasa zdôrazňuje postoj SaS, že akákoľvek vakcína musí mať pred používaním odobrenie príslušného európskeho alebo slovenského orgánu. Sulík v prípade potenciálneho využitia ruskej vakcíny zopakoval názor svojej strany. "Takže ak to má byť na Slovensku uvedená do obehu, tak schválenie buď Európskou liekovou agentúrou, alebo naším Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv," povedal Sulík.

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

9:30 Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak by privítal, ak by si Slováci mohli vybrať vakcínu, ktorou by sa mohli dať zaočkovať proti koronavírusu. Vidí preto zmysel, aby sa Slovensko uchádzalo aj o ruskú vakcínu Sputnik V. "Som za to, aby sme pomohli čo najviac ľuďom a aby si, pokiaľ je to možné, mohli vybrať, čím sa nechajú zaočkovať," uviedol.

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Pripomína v tejto súvislosti, že odborníci na pandemickej komisii z medicínskeho hľadiska vnímajú pozitívne možnosť rozšíriť očkovacie látky proti ochoreniu COVID-19 aj o ruskú vakcínu, zároveň poukazuje i na správy z tábora učiteľov o prípadoch vedľajších účinkoch po očkovaní vakcínou od AstraZeneca. "Pán minister Gröhling nás informoval, že mnohí nemajú z tohto dôvodu záujem sa očkovať vakcínou od AstraZeneca, no dali by sa očkovať Sputnikom," priblížil.

9:20 Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský je presvedčený, že krajina a jej reprezentanti kúpia vakcínu, ktorá bude mať všetky certifikáty. "Ako neodborník v tejto oblasti budem veriť, že sa rozhodnú správne. Dôležité je, aby sme mali čo najviac zaočkovaných ľudí," povedal Mičovský. Minister dopravy Andrej Doležal poznamenal, že bude počúvať rady odborníkov a podľa toho sa pri ruskej vakcíne rozhodne. 

9:10 Výhrady má aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok. "Ak totiž európskou certifikáciou prešli doteraz všetci výrobcovia vakcín, nerozumiem, prečo Sputnik doteraz nepožiadal o schválenie v EÚ. Práve toto je hlavný dôvod, že okolo Sputnika je veľa politiky a neistoty," uzavrel.

9:05 Šéfka Za ľudí Veronika Remišová s tým nesúhlasí. "Ľudia na Slovensku nemôžu byť opäť pokusnými králikmi," napísala k statusu na sociálnej sieti. 

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

9:00 Premiér Matovič sa ľudí na sociálnej sieti Facebook pýtal, či by ľudia kúpili ruskú vakcínu, alebo nie. Ešte predtým sa k vakcíne vyjadril v ďalšom statuse, ktorým narážal na vyjadrenie Veroniky Remišovej. "Povýšiť politiku nad zdravie a životy ľudí je hlboko pod úroveň môjho vkusu. Sputnik V je vakcína s vynikajúcou účinnosťou a v situácii, v ktorej sa nachádzame, by sa ňou dobrovoľne dali zaočkovať milióny ľudí na Slovensku," napísal Matovič.

Vakcína Sputnik V

Zrejme najväčšou témou je momentálne vakcína Sputnik V. Slovensko zamýšľa rokovať s Ruskom o dodávkach vakcíny najmä preto, že dodávky troch schválených vakcín z EÚ meškajú. Problémom však je, že vakcína Sputnik V ešte stále nie je registrovaná a nemá povolenie od Európskej liekovej agentúry (EMA). Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) preto nemôže vydať individuálne registračné rozhodnutie pre vakcínu na Slovensku. Tú je možné použiť iba po schválení rezortom zdravotníctva ako terapeutické použitie neregistrovaného lieku. 

KORONAVÍRUS Vláda bude rokovať
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Fateh Guidoum)
      

Časť koalície si myslí, že je potrebné počkať na schválanie. Ak sa má u nás používať, mala by podliehať rovnakým štandardom a schvaľovacím procesom, ako ostatné vakcíny. Myslí si to aj epidemiológ Pavol Jarčuška. 

Premiér Igor Matovič je však naklonený spôsobu Viktora Orbána. "Môj názor je veľmi blízky postoju Viktora Orbána. Ochrana zdravia a životov nemôže byť spájaná s geopolitkou, vírus si nevyberá západ a východ... našou povinnosťou je zabezpečiť bezpečnú vakcínu bez ohľadu na to, odkiaľ pochádza," reagoval Matovič na otázku, či SR bude po vzore Maďarska rokovať s Ruskom o možných dodávkach vakcíny Sputnik V ešte pred jej schválením regulačným orgánom EÚ.

Vláda prerokuje aj zmeny v ukladaní pokút

Pokutu za neuhradenie diaľničnej známky by malo byť možné uložiť do dvoch rokov odo dňa, keď sa príslušný okresný úrad dozvedel o porušení povinnosti. Najneskôr však do troch rokov odo dňa porušenia povinnosti. Vyplýva to z návrhu zákona o diaľničnej známke z dielne ministerstva dopravy a výstavby, o ktorom má vo štvrtok rokovať vláda. Cieľom je prispieť k zvýšeniu efektívnosti sankcionovania prevádzkovateľov vozidiel, ktorí si nesplnili zákonnú povinnosť.

Viac ako 3,2 milióna z celkových takmer 5,2 milióna eur, ktoré má ministerstvo hospodárstva v svojom rozpočte vyčlenené na zabezpečenie účasti na výstave Expo Dubaj, by mal rezort namiesto kapitálových použiť na bežné výdavky. Dôvodom je zmena stratégie Slovenska, keď namiesto pôvodne plánovanej výstavby národného pavilónu si bude krajina expozíciu prenajímať. Vyplýva to z návrhu MH, ktorý predkladá na rokovanie kabinetu.

Ministerstvo práce zase vláde navrhuje zmenu pravidiel pri používaní ochranných prostriedkov pri práci na Slovensku. Majú sa tak spresniť požiadavky na používanie osobných ochranných pracovných prostriedkov v zmysle vedecko-technického pokroku a v záujme podpory zlepšovania zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci.

Viac o téme: VládaIgor MatovičRokovanie vládySputnik V
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu