Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Premiér nevylúčil, že by sa u nás mohla vyrábať vakcína proti COVID-19

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Na Slovensku by sa mohla vyrábať vakcína proti novému koronavírusu. Premiér Igor Matovič (OĽANO) v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy nevylúčil, že by mohlo ísť o ruskú vakcínu Sputnik V. Podľa predsedu vlády má ruský výrobca snahu, aby sa vakcína vyrábala aj v krajine, do ktorej ju distribuuje.

Geopolitické záujmy nechce povyšovať nad záujmy ľudí. Slovensko má podľa Matoviča rokovať aj o výrobe vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Zdôraznil, že s oznámením pozitívnych správ by chcel ešte chvíľu počkať. Povedal však, že aj keby očkovaciu látku malo Slovensko vyrábať, nenechá si ju len pre seba a bude ju dodávať rovnomerne pre celú Európsku úniu.

Február začíname vo vysokom očkovacom tempe, tvrdí Krajčí

Február sa na Slovensku začal vo vysokom očkovacom tempe, budúci týždeň je v pláne zaočkovať 75 000 ľudí. Po sobotňajšej návšteve vakcinačného centra v Trenčíne to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Doplnil, že v piatok už na Slovensku minuli všetky dávky vakcín, ktoré k nám prišli počas decembra a januára.

"Vzhľadom na vysokú premorenosť populácie novým infekčnejším variantom koronavírusu musíme zmeniť aj očkovaciu stratégiu. Tento variant je nebezpečnejší najmä pre strednú vekovú kategóriu, takisto vie vyvolať klinické prípady a symptómy infekcií aj u detí. Preto sme sa rozhodli, že priorizujeme učiteľov a ďalší týždeň by sme chceli očkovať tých, ktorí začínajú učiť naše deti," uviedol Krajčí.

Fakultná nemocnica Trenčín v spolupráci s mestom pripravila na sobotu jednorazovú akciu s cieľom zaočkovať čo najväčší počet osôb v Trenčianskom kraji vo veku nad 75 rokov. Očkujú ľudí, ktorí sa prihlásili cez formulár prostredníctvom webovej stránky www.korona.gov.sk. Riaditeľ nemocnice Tomáš Janík priblížil, že vo vakcinačnom centre v mestskej športovej hale je desať očkovacích miest. Pracuje v nich vyše 70 zdravotníkov z fakultnej nemocnice. "V sobotu k 12.00 h bolo podaných už vyše 670 vakcín," načrtol Janík.

Minister zdravotníctva uviedol, že takýto očkovací model je podľa neho funkčný a funguje aj v iných krajinách. "Slovensko je pripravené na takúto možnosť, no potrebujeme mať dostatok vakcín, aby sme tento spôsob vakcinácie mohli realizovať a bol efektívny a dobrý," dodal.

Nikto z Ruska nechce na Slovensku Sputnik vyrábať, tvrdí Andrej Danko

Mimoparlamentná strana SNS vyzvala premiéra Igora Matoviča (OĽANO), aby nezavádzal verejnosť informáciami o možnej výrobe ruskej vakcíny Sputnik na Slovensku. "Nikto z Ruska nechce na Slovensku Sputnik vyrábať, aj keď by som si to veľmi želal," uviedol predseda strany Andrej Danko. Informovala o tom hovorkyňa strany Zuzana Škopcová.

Danko vyzval Matoviča, aby s ruskou stranou začal rokovať o odbere Sputnika a prestal národu rozprávať "rozprávky" o jeho výrobe. Opätovne ponúkol predsedovi vlády pri rokovaniach pomoc. "Verím, že urobíte všetko pre to, aby Slováci Sputnik mali," dodal.

Na Slovensku by sa mohla vyrábať vakcína proti novému koronavírusu. Premiér v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy nevylúčil, že by mohlo ísť o ruskú vakcínu Sputnik V. Slovensko má tiež podľa neho rokovať o výrobe vakcíny od spoločností Pfizer/BioNTech a Moderna. Zdôraznil, že s oznámením pozitívnych správ by chcel ešte chvíľu počkať.

Viac o téme: VýrobaOčkovanieVakcínaTempoIgor MatovičSlovenskoKoronavírusMarek Krajčí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu