Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ochrnutý Kryštof: Nikdy nemal chodiť, teraz robí prvé kroky!

Prvé kroky bolia... Zobraziť galériu (4)
Prvé kroky bolia... (Zdroj: Nový Čas)

PIEŠŤANY - Kryštofko Kleibl (3) z rakúskeho Poysdorfu trpí od narodenia detskou mozgovou obrnou. Jej následkom je ochrnutý na celú ľavú polovicu tela. Lekári na Slovensku mu však dali veľkú nádej, že opäť bude behať a hrať sa rovnako ako každý iný zdravý chlapec. Malý Kryštof totiž v Piešťanoch podstupuje náročnú liečbu pomocou špeciálnych kozmických oblekov.

Malého Kryštofa, ktorý pochádza z česko-rakúskej rodiny (jeho mamička je Češka), začali liečiť, keď mal dva roky. „Keď sme prvýkrát išli do Piešťan, len sa plazil, postaviť sa dokázal len pomocou nejakého predmetu. Pri chôdzi sa hrbil a opieral sa len o špičku ľavej nohy, pretože nedokázal dať na zem celé chodidlo. Zakopával. Ľavú ručičku takmer nepoužíval,“ povedala chlapcova matka Ivana Kleibl.

Stačili však len dva týždne v Piešťanoch a Kryštof sa už dokázal vzpriamiť a veľmi sa uvoľnil. Liečba sa síce nezaobišla bez sĺz a bolesti, ale vytrvalý chlapec dokázal urobiť prvých desať krokov. Naozajstný pokrok prišiel, keď si dal sám hračku z jednej ruky do druhej a samostatne si sadol na stoličku.

Samozrejme, po prvej terapii musel cvičiť aj doma. Každý deň mu to zabralo 15 minút. Po druhom pobyte v Piešťanoch už Kryštofko urobil veľké pokroky. Všetko vyzerá, že malý pacient si doslova vybojoval radosti bežného detského života. „Kryštofkovi sa podarilo urobiť 40 krokov. Okrem toho si už vie natiahnuť svetrík cez bruško. Dokonca už aj zdvihol ruku a prvýkrát zakýval. Veľmi rád sa hrá aj so stavebnicami,“ dodala s nádejou v hlase jeho matka Ivana Kleibl.

Ako funguje kozmická liečba

Metódu nazvanú Adeli začal v slovenských Piešťanoch uplatňovať ruský lekár Petrov. Princípom je cvičenie v špeciálnom obleku, ktorý bol vyvinutý v rámci kozmickej medicíny a bol určený pre kozmonautov. Liečba využíva to, že pohyb v obleku je asi desaťkrát tažší ako normálne. Cvičenie tak stimuluje svaly, nervovú sústavu a obehový systém. Pri rehabilitácii sa okrem pohybu zlepšuje aj reč alebo napr. dýchanie. Jedna terapia (2 týždne) stojí 50-tisíc korún.

Viac o zázračnej liečbe v Piešťanoch si prečítajte v zajtrajšom Novom Čase.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu