Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS RÚVZ naďalej pokračujú v intenzívnom vyhľadávaní kontaktov pozitívne testovaných

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) naďalej pokračujú vo vyhľadávaní kontaktov pozitívne testovaných ľudí na ochorenie COVID-19. Za január a začiatok februára 2021 takto izolovali vyše 136.000 pozitívnych osôb a približne 410.000 úzkych kontaktov. Informovala o tom Daša Račková, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ).

S trasovaním pomáhajú regionálnym úradom aj dohodári, vojaci či dobrovoľníci. "Pozitívne osoby a jej úzke kontakty sú zo strany regionálnych úradov poučené o zásadách domácej izolácie, vysvetľujeme i nejasnosti s ňou spojené," priblížila hlavná odborníčka hlavného hygienika pre epidemiológiu Mária Štefkovičová.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Regionálni hygienici sa zhodujú, že v období vysokých denných prírastkov má význam aj samotrasovanie, najmä v lokalitách, kde je pozitívnych osôb príliš veľa. "Kontakty pozitívne testovaných sú aj vďaka samotrasovaniu včas izolované, čo znižuje riziko ďalšieho šírenia nákazy. Mnohí sa už cez formulár na korona.gov.sk prihlásia na PCR testy, čo nám zefektívnilo prácu a ponúklo priestor na ďalšie dôležité činnosti v rámci epidemiologického vyšetrovania," povedala regionálna hygienička Iveta Šuleková z RÚVZ Galanta.  

Samotrasovanie, teda činnosť, keď pozitívne testovaná osoba obvolá svoje úzke kontakty, aby zostali v izolácii a prihlásili sa na testovanie, považujú regionálni hygienici preto za prospešné, nie je to však stopercentné. „Ešte sa stáva, že samotrasované kontakty sa rozhodnú dať otestovať skôr ako päť dní od posledného kontaktu s pozitívne testovanou osobou a výsledok môže byť falošne negatívny. Takéto situácie je potrebné usmerňovať," dodala Mária Kotorová z Oddelenia epidemiológie na RÚVZ vo Veľkom Krtíši.

Viac o téme: VyhľadávaniePozitívniKontaktyRÚVZKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu