Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

KORONAVÍRUS Nové Zámky zabezpečili pre 8-tisíc seniorov respirátory FFP2

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NOVÉ ZÁMKY - Mesto Nové Zámky zabezpečilo respirátory FFP2 pre takmer 8000 novozámockých seniorov. Postupne začne do poštových schránok seniorov distribuovať zdarma dva kusy respirátorov, čím chce prispieť k zvýšeniu ochrany najzraniteľnejšej skupiny obyvateľov pri nevyhnutnom nákupe alebo návšteve lekára, informovala samospráva.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Nárok na respirátory majú obyvatelia mesta, ktorí do 31. decembra tohto roka dovŕšia vek 65 rokov. Okrem distribúcie ochranných pomôcok mesto Nové Zámky naďalej zabezpečuje nákup potravín, voľne dostupných liekov a základných hygienických potrieb pre osamelých seniorov, asistenciu pri plošných testovaniach a ďalšie služby spojené s pomocou najohrozenejším skupinám obyvateľov.

Nemocnica začína po zdravotníkoch očkovať aj verejnosť

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky sa v stredu oficiálne zaradila medzi vakcinačné centrá. Pre verejnosť to znamená, že sa môžu prihlásiť na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 cez národný registračný portál. Nemocnica začala s očkovaním už 7. januára, vakcíny však boli určené pre zdravotníckych pracovníkov. „Do konca uplynulého týždňa sme zaočkovali 1250 zamestnancov a zdravotníkov z okolia Nových Zámkov, Šurian a Štúrova. Naši zamestnanci majú o očkovanie veľký záujem. Mnohí z nich boli do dnešného dňa už preočkovaní aj druhou dávkou vakcíny,“ uviedol hovorca nemocnice Ján Baček.

KORONAVÍRUS Nové Zámky zabezpečili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Frank Augstein, file)

Vďaka dvom darcom, ktorí nemocnici kúpili mrazničky potrebné na uskladnenie vakcín, sa výrazne urýchlil proces ich dodania. „Doteraz sme na základe zoznamu záujemcov o očkovanie raz týždenne nahlásili počty potrebných vakcín na ministerstvo zdravotníctva. Vakcíny nám následne prišli v chladenom stave a po ich rozmrazení sme ich museli spotrebovať do piatich dní. Vďaka darovaným mrazničkám, budeme môcť v nemocnici naskladniť viac vakcín naraz a spustiť očkovanie takpovediac vo veľkom,“ vysvetlil Baček.

Vakcinácia bude prebiehať v upravených priestoroch kliniky fyzioterapie, balneológie a liečebnej rehabilitácie na prízemí budovy monobloku. Vakcinačné centrum bude v prvej fáze denne očkovať 75 ľudí a bude v prevádzke od 8. do 14. hodiny. „Od 15. februára plánujeme dennú kapacitu zaočkovaných ľudí rozšíriť až na 270 denne a prevádzkovú dobu predĺžiť do 17. hodiny. Vyhláška ministerstva zdravotníctva nám umožňuje vytvárať zoznam náhradníkov na očkovanie. Tento zoznam sa bude vytvárať osobitne. Registrácia bude prebiehať prostredníctvom on-line formulára na webovej stránke našej nemocnice. Podmienkou registrácie je schopnosť dostaviť sa na očkovacie miesto do 30 minút od zavolania,“ dodal Baček.

Respirátory zabezpečia aj ďalšie mestá

Seniori a obyvatelia s ťažkým zdravotným postihnutím v Brezne už čoskoro dostanú respirátory FFP2 ako ochranu pred možnou nákazou ochorením COVID-19. Mesto v súčasnosti vyhodnocuje ponuky. Informoval o tom na sociálnej sieti brezniansky primátor Tomáš Abel.

KORONAVÍRUS Nové Zámky zabezpečili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Friso Gentsch/dpa)

"Mesto môže na základe dobrého hospodárenia poskytovať obyvateľom služby aj nad rámec jeho povinností. Prvoradým cieľom je zdravie našich obyvateľov a my chceme pomôcť tým najohrozenejším a najslabším, teda seniorom a obyvateľom ZŤP. Preto im zabezpečíme podľa možností opakovateľne použiteľné respirátory FFP2," uviedol Abel.

Sociálni pracovníci z magistrátu v spolupráci so Slovenským Červeným krížom im stále ponúkajú aj zabezpečenie základných potrieb – potravín, drogérie či liekov. To platí i pre obyvateľov mesta, ktorí sú pozitívni na ochorenie a nemajú inú možnosť, ako si ich zabezpečiť.

Humenné 

Seniori v Humennom dostanú respirátory FFP2 do poštových schránok. Bezplatnú distribúciu avizoval v stredu na sociálnej sieti primátor Miloš Meričko, rovnakú aktivitu začali prostredníctvom online dotazníka mestskí poslanci z poslaneckého klubu Odvážne Humenné v utorok 2. februára.

Ako Meričko informuje, mesto na tento účel zakúpilo 3500 respirátorov. "Tie budú najprv distribuované seniorom nad 70 rokov priamo do schránok. Každý senior dostane jedno balenie, ktoré obsahuje dva kusy," ozrejmil s tým, že mladšie vekové kategórie seniorov majú prísť na rad neskôr. Ako doplnil, mesto tiež zabezpečilo respirátory pre zamestnancov mestského úradu, ktorí prichádzajú do styku s verejnosťou, pracovníkov Komunitného centra v rómskej osade Podskalka, terénnych sociálnych pracovníkov, mestskú políciu a tiež miestnu občiansku poriadkovú službu. Pre mestské opatrovateľky má samospráva pripravené tvárové rúška s nanotechnologickou výstelkou.

KORONAVÍRUS Nové Zámky zabezpečili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky)

O respirátory FFP2, ktoré pre humenských seniorov zabezpečil poslanecký klub Odvážne Humenné, si môžu prostredníctvom vyplnenia online dotazníka požiadať obyvatelia nad 62 rokov. "Máme pripravených 500 respirátorov. Keďže sa nám ale už počas prvého dňa prihlásilo približne 450 seniorov, počítame, že ich rozdáme okolo 800 – 900," povedal jeden z pätice členov poslaneckého klubu Martin Ruščanský s tým, že keďže je online forma prihlásenia sa nezriedka seniorom dostupná ťažko, formulár za nich môžu vyplniť aj ich rodinní príslušníci či susedia.

Ako uviedol, zaznamenali už aj "hromadnú" registráciu predsedami bytových spoločenstiev. Svoj záujem o respirátor môžu seniori prostredníctvom dotazníka prejaviť do stredy 10. februára, poslanecký klub bude respirátory do poštových schránok distribuovať osobne, za dodržania prísnych bezpečnostno-hygienických opatrení.

Prievidza

Seniori nad 65 rokov dostanú od mesta Prievidza respirátory FFP2. Na ich kúpe sa v utorok (2. 2.) dohodol krízový štáb mesta. Informovala o tom primátorka Katarína Macháčková na sociálnej sieti. "Na zasadnutí krízového štábu sme odsúhlasili návrh distribuovať dva kusy respirátorov pre obyvateľov mesta vo veku nad 65 rokov. Aj týmto spôsobom chceme pomôcť ochrane verejného zdravia v Prievidzi," uviedla Macháčková.

Distribúciu respirátorov po ich obstaraní podľa nej zabezpečí mestský úrad. Samospráva ešte vlani počas prvej vlny pandémie nového koronavírusu zabezpečila pre seniorov rúška. Ochranné pomôcky vtedy dostali i bezprístrešní obyvatelia mesta.

Viac o téme: PandémiaKoronavírusNové ZámkyRespirátory
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu