Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KORONAVÍRUS Slováci, čakajú nás zmeny na hraniciach: Do Česka len s testom, Rakúsko sprísňuje opatrenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Kerstin Joensson)

BRATISLAVA - Česká republika okrem zelenej, oranžovej a červenej po novom, od 5. februára, zavedie aj štvrtú kategóriu tzv. veľmi vysoko rizikových krajín, kam zaradilo aj Slovensko. Na každého cestujúceho do Česka, ktorý počas uplynulých 14 dní strávil viac ako 12 hodín na Slovensku, čakajú preto sprísnené opatrenia. Na sociálnej sieti na to upozornil štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Martin Klus (SaS).

Cestujúci bude povinný pred vstupom na územie ČR vyplniť elektronický formulár na stránke https://plf.uzis.cz/. Maximálne 48 hodín pred vstupom do Česka bude potrebné si nechať urobiť PCR test v akreditovanom laboratóriu a mať písomné potvrdenie o negatívnom výsledku. "Po príchode do Česka je nutné potom absolvovať samoizoláciu, teda domácu karanténu až do predloženia druhého negatívneho výsledku PCR testu. Tento druhý test je možné absolvovať najskôr po piatich dňoch od príchodu do Česka," spresnil Klus.

Okrem toho platí po dobu desať dní od príchodu do Česka povinnosť všade okrem domova nosiť respirátor aspoň triedy FFP2, a to aj po negatívnom výsledku druhého RT-PCR testu. Výnimku majú pracovníci medzinárodnej dopravy, tranzit cez Česko do 12 hodín, odôvodnené cesty do Česka do 12 hodín, deti do päť rokov, ako aj tzv. pendleri, žiaci a študenti prekračujúci hranicu aspoň jedenkrát týždenne.

Rakúsko bude testovať aj pendlerov

Rakúsko aj naďalej pripravuje už avizované zavedenie prísnejšej povinnosti testovania i pre pendlerov. Pravdepodobne sa bude preukázanie sa novým negatívnym testom vyžadovať jedenkrát týždenne. Upozornil na to na sociálnej sieti štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus (SaS).

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa Klusa zatiaľ ešte nepadol konkrétny termín, od ktorého by sa malo nové opatrenie voči pendlerom uplatňovať. "Predpokladáme, že by to mohlo byť od pondelka 8. februára. Nová smernica sa ešte len pripravuje a mala by byť prijatá v najbližších dňoch," naznačil.

Spolková vláda Rakúska rozhodla o uvoľnení "domácich" opatrení a lockdownu od pondelka 8. februára, keď sa otvoria školy, obchody, múzeá aj galérie. Súčasne však pripravuje aj ďalšiu zmenu režimu na hraniciach a podmienok vstupu do krajiny.

Viac o téme: HraniceČeskoPandémiaCestovanie RakúskoKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu