Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda: Ministri rozhodujú aj o školách, Matovič oznámil novinku s respirátormi

Nápad s prepúšťacími SMS správami sa nestretol s pochopením ani v jednej z koaličných strán. Zobraziť galériu (15)
Nápad s prepúšťacími SMS správami sa nestretol s pochopením ani v jednej z koaličných strán. (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Počas včerajšieho doobedia mimoriadne zasadal vládny kabinet k aktuálnej pandemickej situácii. Aj keď na rokovaní chýbal premiér Igor Matovič (OĽaNO), zastúpila ho vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí). Dnes sa ministri zúčastnili zasadania pandemickej komisie, ktorá odsúhlasila návrat detí do škôl a sprísnenie covid automatu. V týchto hodinách o týchto záveroch definitívne rokuje vláda.

Aktualizácia 19:00

Matovič medzičasom na sociálnej sieti oznamuje nulovú daň z pridanej hodnoty za respirátory typu FFP2. Túto novinku vraj dohodol s ministrom financií Hegerom. Vláda má dnes tento návrh schváliť a v takejto podobe sa budú dať respirátory kúpiť do konca apríla.

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Facebook/Igor Matovic)

Aktualizácia 18:25

Postupne na rokovanie prichádzajú aj ostatní ministri ako Roman Mikulec, Marek Krajčí, Eduard Heger či Ján Budaj. V týchto chvíľach je zatiaľ nepravdepodobné, že sa nejakého oficiálneho brífingu dočkáme ešte dnes.

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 18:05

Začína rokovanie vlády. Prvý brífing majú ministri Sulík a Doležal. Šéf SaS hovorí o vyplácaní kompenzácii počas pandémie. Doležal prízvukuje pomoc autodopravcom.

Sulík a Doležal pred vládou (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 17:40

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR plánuje tento týždeň pretestovať pozitívne vzorky na ochorenie COVID-19 z jedného dňa z RT-PCR testovania na prítomnosť britského typu vírusu. Cieľom je zistiť aktuálnu situáciu z hľadiska jeho šírenia. Hlavný hygienik SR Ján Mikas o tom informoval po utorkovom zasadnutí pandemickej komisie.


KORONAVÍRUS Konečný verdikt pandemickej komisie: Deti sa vrátia do škôl, no je v tom podmienka!


"Tento variant tu máme, takisto tu máme variant, ktorý sa nachádza aj v Českej republike, respektíve v Taliansku, a ich prítomnosťou si vysvetľujeme, že epidemiologická situácia sa nezlepšuje tak, ako sme predpokladali," skonštatoval Mikas.

Aktualizácia 17:04

Krajčí hovorí, že debata na pandemickej komisii bola korektná s tým, že hlavnými diskutujúcimi boli vicepremiérka Remišová a Gröhling. Mikas potvrdil, že debata sa točila aj okolo prítomnosti britskej mutácie vírusu na Slovensku. Pandemická komisia tak odporúčila, aby sa deti za istých podmienok mohli vrátiť do škôl. Rodičia sa budú musieť pretestovať. Vrátiť sa budú môcť aj žiaci posledných ročníkov stredných škôl.

Komisia tiež schválila sprísnenie Covid automatu. Pokiaľ neklesne počet hospitalizovaných s koronavírusom pod 3 000 ľudí, nebudeme môcť prejsť z čiernej do bordovej zóny.

VIDEO Minister Krajčí a hlavný hygienik Mikas po pandemickej komisii:

Aktualizácia 16:22

Veronika Remišová (Za ľudí) prezradila, že na pandemickej komisii sa hovorilo aj o uzávierke hraníc. Teraz musí rozhodnúť koaličná rada a následne vláda o tom, aké budú pravidlá od 8. februára 2021. Aj v čiernej fáze COVID automatu by mohli zostať otvorené podniky. Pri uvoľňovaní opatrení by mali mať prioritu školy. Odporučiť by sa tiež mohlo nosenie respirátorov. Vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová o tom informovala po utorkovom rokovaní pandemickej komisie. Zatiaľ však ide len o odporúčania, definitívne rozhodne vláda, ktorá zasadne v utorok večer.

Aktualizácia 16:00

Pandemická komisia odporučila, aby boli školy prioritou a pozeralo sa na nich samostatne. V COVID automate by mali nastať zmeny a školy, ktoré boli v červenej fáze sa budú presúvať aj do čiernej fázy, v ktorej sa krajina nachádza v súčasnosti. V utorok po rokovaní pandemickej komisie to uviedol minister Gröhling.

Verí, že v stredu (3. 2.) definitívne oznámia, ako to bude s otváraním škôl. Definitívny verdikt v súvislosti s otváraním škôl bude známy podľa jeho slov známy ešte dnes. Gröhling zopakoval, že z jeho strany je vôľa, aby sa od budúceho týždňa vrátili do škôl žiaci prvého stupňa základných škôl, materských škôl a posledných ročníkov stredných škôl. "Tam, kde nie je možné dištančné vzdelávanie, aby sme sa vzdelávali po šiestich," povedal Gröhling.

V súvislosti s vysokými školami minister povedal, že tie si vedia založiť mobilné odberové miesta a pretestovať svojich študentov, ktorí by na základe nejakého modelu mohli chodiť do škôl. Ako dodal, mohlo by to byť aj na začiatku letného semestra. V súvislosti s prednostným očkovaním učiteľov nad 55 rokov minister povedal, že sa posunuli do siedmej fázy. "Pripravujeme na to samostatnú kampaň, aby sme učiteľov nejakým spôsobom presvedčili, aby sa dali očkovať," poznamenal šéf rezortu školstva. (tasr)

Aktualizácia 13:10

Podľa informácií HN sa ministrovi školstva Gröhlingovi (SaS) údajne podarilo presvedčiť epidemiólogov k tomu, aby boli školy a škôlky opäť otvorené, no za určitých podmienok.

Od pondelka 8. februára by sa tak mali otvoriť škôlky a školy pre prvý stupeň základných škôl. Gröhlingov návrh získal od komisie podporu, a to za podmienok, že bude pretestovaný celý personál škôl a škôlok a minimálne jeden z rodičov dieťaťa. Definitívny verdikt o tom, či sa škôlky a školy v pondelok otvoria, bude mať až vládny kabinet, ktorý zasadá dnes o 18:00.

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:47

Školy by sa mali v stredu (3. 2.) dozvedieť oficiálny postup pri fázach otvárania škôl a ďalších opatreniach týkajúcich sa ich chodu. Pred utorkovým rokovaním pandemickej komisie to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS). Verí, že v pondelok 8. februára sa školy neotvoria len pre prvý a druhý ročník. "Máme množstvo argumentov, ktorými chceme presvedčiť kolegov na pandemickej komisii," zdôraznil. (tasr)


KORONAVÍRUS Slováci, čakajú nás zmeny na hraniciach: Do Česka len s testom, Rakúsko sprísňuje opatrenia


Aktualizácia 10:45

Pandemická komisia začala rokovať.

Priebeh pandemickej komisie z 2. februára 2021 (Zdroj: Topky/Maarty)

Aktualizácia 10:07

Na pandemickú komisiu prichádzajú prví ministri. Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec už avizoval a vyzval ľudí, aby dodržiavali už tak prísne nastavené opatrenia. "Ja už neviem ako to mám povedať. Ľudia musia dodržiavať opatrenia, tu nie je čo sprísňovať a začína to vyzerať, že to už ani nemá zmysel," povedal Mikulec.

Pred zasadaním pandemickej komisie poskytli svoj pohľad na aktuálnu situáciu Mikas, Mikulec aj Sulík (Zdroj: Topky/Maarty)

Galéria: Príchody na pandemickú komisiu

V rovnakom duchu sa vyjadril aj hlavný hygienik Ján Mikas, ktorý hovorí, že niektoré parametre sa síce zlepšujú, ale koncom januára očakávali rozhodne lepšie výsledky. "Rozumiem tomu, že ľudia sú už unavení a frustrovaní, aj tie očakávania smerom k uvoľňovaniu opatrení boli v súvislosti s testovaním väčšie, situácia je však naďalej vážna," upozornil Mikas, poukazujúc najmä na neklesajúci počet hospitalizovaných v nemocniciach a tých, ktorí sú na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Predpokladá, že práve vymáhanie dodržiavania opatrení, prípadne aj prísnejšia penalizácia priestupkov, bude témou na rokovaní. Očakáva, že sa bude hovoriť aj o prezentovanej forme sprísnenia zákazu vychádzania "SMS priepustkami". "Nepoznám detaily, budeme sa o tom baviť, no stále si myslím, že ak by sa dodržiavali súčasné opatrenia, nebolo by potrebné sprísňovanie," dodal hlavný hygienik.

Minister hospodárstva Richard Sulík tiež oznámil, že ešte dnes zasadne koaličná rada a nevidí priestor na to, aby sa na Slovensku uplatňoval systém kontrolných SMS. "Je to nerealizovateľné. Osobne to považujem za hlúposť," dodal Sulík.


- Vláda na svojom mimoriadnom pondelkovom rokovaní spresnila zoznam okresov, v ktorých nebude nutné po 3. februári preukazovať sa pri výnimkách zo zákazu vychádzania negatívnym testom na nový koronavírus vykonaným od 27. januára. V určenej skupine okresov nebude teda negatívny certifikát potrebný pri ceste do práce, na poštu či do banky, ale ani pri vyzdvihnutí si tovaru, sprevádzaní dieťaťa do školy či pobyte v prírode.


Okresy

- Zmenu s odobrením predsedu Matoviča avizoval na piatkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Krajčí v súvislosti s tým, že Bratislava a okres Nitra sa napokon dostali medzi červené okresy s horšími číslami (Bratislava dosiahla 1,3-percentnú, okres Nitra 1,01-percentnú pozitivitu).

- Krajčí oznámil, že zmenou uznesenia zaradí medzi okresy, v ktorých sa nebude vyžadovať nový negatívny certifikát ako podmienka využitia výnimiek z lockdownu, aj Bratislavu a okres Nitra, rovnako ako okresy Dolný Kubín a Liptovský Mikuláš, ktoré sa na základe definitívnych výsledkov posunuli medzi tzv. zelené okresy s nižšou pozitivitou. V tejto skupine je podľa aktualizovaného uznesenia vlády teda nie 36, ale 38 okresov.


Výnimky

- Výnimku zo zákazu vychádzania si možno uplatniť napríklad pri ceste do práce, obstaraní si nevyhnutných životných potrieb, ceste k lekárovi či na test na nový koronavírus.
- Výnimka platí pri ceste za blízkou osobou, ktorá je odkázaná na starostlivosť, na cestu do zahraničia a späť, cestu k výdajni tovarov, cestu na sobáš, pohreb či krst.
- Výnimka platí aj pre tzv. zdravotnú vychádzku osôb starších ako 65 rokov alebo ŤZP osôb v kruhu do 1000 metrov od svojho bydliska (povolený je aj sprievod inej osoby).
Do 1000 metrov od bydliska je tiež povolené vyvádzať psa alebo mačku, takisto je možné ísť so zvieraťom k veterinárovi.
- Výnimka sa vzťahuje aj na pobyt v prírode vrátane individuálneho športu v rámci okresu, cestu dieťaťa do školy, škôlky či za druhým rodičom.
- Zákaz sa neuplatňuje ani pri ceste na súdne pojednávanie, konanie orgánu činného v trestnom konaní či iného orgánu verejnej moci, ak konanie nemôže byť realizované distančne.
- Zákaz sa nevzťahuje ani na cestu na hromadné podujatie, ktorého prevádzku a organizovanie povolil Úrad verejného zdravotníctva SR.


Lockdown už podľa Krajčího nezaberá

Súčasný lockdown na Slovensku nezaberá. Pacientov v nemocniciach stále pribúda, aj keď nejde o rýchly nárast. V hre je aj možnosť ďalšieho sprísnenia zákazu vychádzania. V pondelok o tom pred rokovaním vlády informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že si nie je istý, ako dlho nemocnice takýto stav vydržia.

Poukázal na to, že k pondelku má SR v nemocniciach pre nový koronavírus 3653 pacientov. "Situácia začína byť veľmi vážna napriek všetkým opatreniam, ktoré sme momentálne urobili. Uvidíme, ako nám zaberie testovanie, ktoré sme realizovali," komentoval s tým, že v utorok (2. 2.) na pandemickej komisii chce s odborníkmi prebrať, ako ďalej postupovať. Témou bude aj COVID automat.

Krajčí bije na poplach, situácia sa aj napriek sprísneným opatreniam horší (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Vyslovil osudový nápad a oheň bol na streche

Riešenie by videl v sprísnení zákazu vychádzania. To by mohlo byť formou SMS správ. "Ľudia si pošlú SMS vzhľadom na nejakú výnimku, ktorú budú požadovať a centrála im odošle naspäť správu, ktorá im povolí porušiť zákaz vychádzania na určitý čas, ktorý budú potrebovať na tento úkon," uviedol  s tým, že aktuálne je zákaz vychádzania beztak prísny. Takúto možnosť by si dohodli s operátormi.

Marek Krajčí
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

Remišová si to nevie predstaviť

Vicepremiérka a predsedníčka koaličnej strany Za ľudí Veronika Remišová si nevie predstaviť zavedenie kontroly zákazu vychádzania prostredníctvom SMS. Takýto návrh mal byť podľa nej najskôr prerokovaný na koaličnej rade. Uviedla to v reakcii na pondelkové slová ministra zdravotníctva Krajčího.

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

"Máme ešte veľké rezervy v iných opatreniach. Nemusíme ísť hneď na najprísnejšiu a najdrastickejšiu kontrolu občanov, aby sa kontrolovalo vychádzanie cez SMS," skonštatovala vicepremiérka. Vláda by mohla podľa Remišovej skôr zaviesť povinnosť nosiť respirátory v uzavretých priestoroch a distribuovať ich zadarmo seniorom, zraniteľným skupinám a tiež pozitívne testovaným.


KORONAVÍRUS Strana Za ľud>í nepodporí SMS priepustky: Je to zbytočné a neefektívne


Bez koaličnej rady nikdy, odkazujú Kollárovci

Koaličné hnutie Sme rodina aktuálne nepodporuje návrh sprísniť zákaz vychádzania formou SMS, pretože dosiaľ nebol prerokovaný na koaličnej rade. V reakcii na pondelkové slová ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) to uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu a hnutia Sme rodina Borisa Kollára Michaela Jurcová.

“Takéto návrhy, ktoré sa v značnej miere dotýkajú života spoločnosti, je podľa predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára nevyhnutné najprv otvoriť na koaličnej rade,” dodala Jurcová.

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Nerealizovateľné, myslia si v SaS

Koaličná strana SaS si nevie predstaviť technickú realizáciu zámeru sprísniť zákaz vychádzania formou SMS správ. Ako uviedla v reakcii predsedníčka Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS), užitočnejšie by bolo zlepšiť dohľadávanie kontaktov a vyhľadávať ohniská nákazy.

KORONAVÍRUS Prebieha večerná vláda:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Stačí, keď si spomenieme, ako dopadlo prihlasovanie na očkovanie alebo trasovanie. Navyše, ak by sa mala každá jedna výnimka posudzovať individuálne, bolo by to personálne veľmi náročné. Ak by to bolo zautomatizované, stratilo by to, naopak, opodstatnenie," hovorí poslankyňa. Ako však poznamenala, o návrhu nevie viac ako bolo prezentované v médiách.

Viac o téme: OpatreniaSaSBoris KollárVeronika RemišováMarek KrajčíRoman MikulecZa ľudí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu