Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kollár a Pellegrini sa zhodli: Súhlasia so spustením COVID-automatu, plošné testovanie odmietajú

Peter Pellegrini a Boris Kollár Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini a Boris Kollár (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 sa stretol predseda Národnej rady SR Boris Kollár a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Obaja sa zhodli v téme spustenia COVID-automatu. Jasný názor vyjadrili aj k celoplošnému testovaniu.

Koaličné hnutie Sme rodina je za to, aby bol od 8. februára spustený COVID-automat.  „Nebudeme za ďalšie celoplošné testovanie, mal by byť tomu koniec,“ uviedol v nedeľnej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 predseda Národnej rady SR Boris Kollár. Súhlasí s tým aj líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

Kollár chce "vplývať" aj na kolegov

Kollár poznamenal, že COVID-automat vytvorili odborníci a jeho výhodou je predvídateľnosť otvárania a zatvárania krajiny i jednotlivých typov prevádzok. „Budem vplývať na kolegov vo vláde, aby celú energiu presmerovali z neustáleho testovania k očkovaniu,“ zdôraznil s tým, že je dôležité očkovať čo najrýchlejším tempom.

Boris Kollár
Zobraziť galériu (3)
Boris Kollár  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Za veľkú chybu považuje, že sa nezačali očkovať najskôr najstarší a chronicky chorí pacienti. Obaja sa zhodli, že ak by Európska únia schválila vakcíny z Ruska alebo z Číny, SR by ich mala použiť.

Parametre COVID-automatu by mali podľa Kollára meniť len odborníci a nie politici. „Nedovolím, aby to bolo z večera do rána. Ľudia to musia vedieť v dostatočnom predstihu. Nie je mysliteľné, aby sa z večera do rána niečo zatvorilo alebo otvorilo,“ doplnil šéf slovenského parlamentu.

Podľa Pellegriniho sa má testovať len cielene

Pellegrini si myslí, že celoplošný skríning sprevádza viacero zlyhaní. „Je to veľmi nepríjemné, lebo sa to deje v období, keď denne podľahne COVID-u veľa ľudí a je veľké množstvo hospitalizovaných,“ spresnil s tým, že chaotické vyjadrenia predsedu vlády Igora Matoviča prispievajú k strate dôvery medzi verejnosťou, ale aj medzi samosprávami. Vyhlásil, že testovať sa má cielene a nie celoplošne.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Maarty)

Nepresné informovanie o výsledkoch prvého kola celoplošného skríningu by sa podľa Kollára už nemalo opakovať. Zo svojej pozície však nevie povedať, kde sa stala chyba. „Som rád, že sa to vysvetlilo a Bratislava nezažíva ďalšie kolo nácvikov,“ doplnil.

Predseda parlamentu uviedol, že predlžovaním núdzového stavu a sprísňovaním lockdownu robí Slovensko tie isté kroky ako celá západná Európa. V prípade potreby Sme rodina podporí predĺženie núdzového stavu a sprísnenie opatrení. „Keď povedia odborníci, že je to nutné, tak sa nebudem hádzať o zem,“ podotkol.

„Nesúhlasili sme s predlžovaním núdzového stavu formou, že to najskôr vláda rozhodne a 20 dní má na to, aby sa spätne prišla spýtať parlamentu, či tak môže urobiť. Je to fraška,“ podotkol Pellegrini.

Súhlasí, že lockdown je riešením v boji s pandémiou. „Mrzí ma, že SR spolu s Rumunskom poskytuje svojim podnikateľom, ekonomike a občanom jednu z najnižších pomocí v Európe,“ zdôraznil. Upozornil, že hovoriť preto o ďalšom lockdowne spôsobuje ľuďom strach, či si dokážu udržať pracovné miesta a životný štandard.

„Vláda môže rozdať len to, čo sa dá,“ reagoval Kollár s tým, že pandemická pomoc je v SR rýchla, čoho výsledkom má byť relatívne nízka miera nezamestnanosti.

Viac o téme: SpustenieSúhlasBoris KollárPeter PellegriniKoronavírusCOVID-19COVID-automat
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu