Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najviac mimoriadnych udalostí bolo vlani v Prešovskom kraji: Slovensko trápili aj povodne

Minister vnútra Roman Mikulec
Minister vnútra Roman Mikulec (Zdroj: Topky - Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Záchranné zložky riešili vlani 536 mimoriadnych udalostí, čo je oproti roku 2019 o 117 viac. Najviac ich bolo v Prešovskom kraji (170), najmenej v Bratislavskom (14). Vyplýva to zo štatistiky Centrálneho monitorovacieho a riadiaceho strediska sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra (MV) SR.

 „Pandémia nového koronavírusu je najväčšou krízou v našich moderných dejinách, na ktorú sa už takmer rok upriamuje naša pozornosť. Zverejnené čísla však ukazujú, že hasiči, policajti, zdravotníci a ďalšie zložky integrovaného záchranného systému minulý rok popri boji s pandémiou plnili aj svoje štandardné úlohy a zasahovali pri stovkách mimoriadnych udalostí,“ uviedol minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a zároveň poďakoval všetkým, ktorí chránia životy, zdravie a majetok ľudí.

Približne tri štvrtiny týchto udalostí boli povodne (389). „Počas povodní bol druhý stupeň povodňovej aktivity vyhlásený 388-krát a tretí stupeň povodňovej aktivity 250-krát,“ spresnil rezort vnútra. Nasleduje únik nebezpečnej látky (28 prípadov), poplašná správa (26 prípadov), požiar (25 prípadov), nález neznámej látky (24 prípadov), zosuv pôdy (20 prípadov), havarijný stav mosta - cesty (sedem prípadov), dopravná nehoda (päť prípadov), veterná smršť (tri prípady) a v jednom prípade nedostatok pitnej vody. „V štatistike sú zahrnuté dopravné nehody väčšieho rozsahu alebo spojené s únikom nebezpečných látok. Podobne sú tu zaznamenané požiare väčšieho rozsahu, pri ktorých bolo potrebné varovanie obyvateľstva či evakuácia,“ spresnil rezort s tým, že najviac mimoriadnych udalostí vzniklo v okrese Prešov (30), Bardejov (29) a Humenné (23).

Obce, mestá alebo okresné úrady podľa MV SR vyhlásili minulý rok 89 mimoriadnych situácií, čo je o 50 menej v porovnaní s rokom 2019. „Najčastejší dôvod vyhlásenia mimoriadnej situácie boli povodne (49) a zosuv pôdy (19),“ doplnilo ministerstvo. Najviac mimoriadnych situácií bolo vyhlásených v Žilinskom kraji (22), nasleduje Prešovský (15), Nitriansky (14), Košický (12), Banskobystrický, Trnavský (po desať) a Trenčiansky kraj (päť). V Bratislavskom kraji nebola vyhlásená ani jedna mimoriadna situácia.

„Mimoriadna situácia je obdobie ohrozenia alebo obdobie pôsobenia následkov mimoriadnej udalosti na život, zdravie alebo majetok. Nie pri každej mimoriadnej udalosti sa vyhlasuje aj mimoriadna situácia,“ spresnilo MV SR. Ministerstvo doplnilo, že kontrolné chemické laboratóriá civilnej ochrany v Nitre, Slovenskej Ľupči a Jasove mali v minulom roku spolu 74 výjazdov na miesto vzniku mimoriadnej udalosti, k cvičeniam alebo prezentačným aktivitám.

Viac o téme: PovodneSlovenskoPrešovMimoriadne udalosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu