Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Všetky tri zdravotné poisťovne sa dohodli s Asociáciou nemocníc Slovenska na vyšších platbách

Nový generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko
Nový generálny riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne Richard Strapko (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA – Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) a zdravotné poisťovne (ZP) Dôvera a Union sa na štvrtkovom (28. 1.) stretnutí so zástupcami Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) dohodli na vyšších platbách. Potvrdili to zástupcovia všetkých troch ZP.

"VšZP a ANS sa na pracovnom stretnutí dohodli na valorizácii platieb na rok 2021," povedal hovorca štátnej VšZP Matej Neumann. PR špecialista ZP Dôvera Matej Štepianský taktiež potvrdil, že na štvrtkovom stretnutí so zástupcami ANS akceptovali požiadavku na zvýšenie úhrad z dôvodu valorizácie platov pre rok 2021. ANS podľa súkromnej ZP Union predložila kalkuláciu toho, o koľko musia svojim zamestnancom zdvihnúť v tomto roku platy z legislatívnych dôvodov. "Napriek tomu, že naše príjmy z verejného zdravotného poistenia tvoria len 8,3 percenta, pristúpili sme na kompromis a podľa metodiky DRG odhadov vykryjeme nemocniciam až deväť percent podielu na valorizácii," povedala riaditeľka sekcie zdravotného poistenia Union Elena Májeková s tým, že zmluvy budú po podpise dodatkov platné do roku 2022.

Upozornila, že sektoru môžu chýbať peniaze na poskytnutie inej starostlivosti pre pacientov, ktorí čakajú na poskytnutie potrebnej starostlivosti po odznení situácie súvisiacej s novým koronavírusom. Dôvodom je, že finančné zdroje na testovanie a očkovanie neboli podľa jej slov kalkulované pre rozpočet verejného zdravotného poistenia. ZP Union dúfa, že rezorty zdravotníctva a financií prídu s refundáciou covidových nákladov zdravotným poisťovniam.

Viac o téme: PlatbyZdravotné poisťovneAsociácia nemocníc Slovenska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu