Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Prokurátori informovali o najväčších kauzách: VIDEO Nejde len o výpovede kajúcnikov! Svedčia ďalšie osoby

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry Zobraziť galériu (3)
Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Topky/ Vlado Anjel)

PEZINOK - Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry informujú o kauzách Očistec, Judáš, Bože mlyny a Babylon. Ide o najväčšie, zväčša korupčné kauzy, na Slovensku.

Brífing prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry sa kona v Pezinku. O najväčších korupčných kauzách informujú traja prokurátori, ktorých ich dozorujú. 

10:27 Brífing prokurátorov sa skončil, novinári nemali možnosť klásť otázky. 

Brífing prokurátorov Úradu špeciálnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

10:26 V kauze Očistec zaistili ôsmim obvineným celý majetok. "Nie je to tak, že by si užívali luxus," povedal prokurátor.

10:21 "Prokuratúra posudzuje dôvodnosť väzby v zmysle trestného poriadku. Všetky dôvody väzby, či už kolúzna alebo iná, sú preskúmavané počas celého trestného konania," hovorí prokurátor. Povedal, že vo všetkých kauzách, ktoré sú prezentované, bola kolúzna väzba potvrdená viacerými inštitúciami. 

Brífing prokurátorov Úradu špeciálnej
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Vlado Anjel)

10:19 Prokurátori vyvracajú aj prezentované názory, že by boli osoby obvinené len na základe výpovede kajúcnikov. "Postupujeme veľmi dôsledne pri preverovaní týchto výpovedí. Zadovažujeme iné dôkazné prostriedky a aj svedkov, ktorí nie sú len spolupracujúcimi osobami. Môžem absolútne vylúčiť akýkoľvek politický motív týchto trestných stíhaní," povedal prokurátor.

10:15 V kauze Očistec bolo obvinených osemnásť osôb. Sedem z nich je vo väzbe. Ku skutku sa priznalo desať osôb. „Nejde o stíhanie na základe výpovedí jedného, či dvoch kajúcnikov. Trestnú činnosť odkrýva viacero osôb,“ povedal dozorový prokurátor Ondrej Repa. V rámci akcie Očistec obvinili a zadržali aj policajného exprezidenta Tibora Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška či bývalého šéfa Národnej protikorupčnej jednotky Róberta Krajmera.

10:10 V rámci akcie Božie mlyny bolo obvinených osem osôb, z toho sa šiesti priznali ku skutkom, ktoré sa im jkladú za vinu. V rámci tejto akcie bol zadržaný a obvinený aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó. Aktuálne sú vo väzbe dvaja obvinení.

Viac o téme: KauzyJudášÚrad špeciálnej prokuratúryOčistec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu