Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Bezpečnosť vakcín sa v praxi potvrdzuje: Rezort zdravotníctva však eviduje aj závažné podozrenia na vedľajšie účinky

Začiatok očkovania proti koronavírusu na Slovensku
Začiatok očkovania proti koronavírusu na Slovensku (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

BRATISLAVA – Bezpečnosť vakcín sa v praxi potvrdzuje. Dovedna bolo na Slovensku zaočkovaných vyše 100-tisíc ľudí, pričom nahlásených bolo len 24 prípadov závažných podozrení na vedľajšie účinky. Uviedol to rezort zdravotníctva.  

Štátny ústav pre kontrolu liečiv nateraz eviduje 353 hlásení na podozrenia na vedľajšie účinky vakcíny proti covidovej infekcii od spoločnosti Pfizer/BioNTech. Z toho 24 hlásení bolo vyhodnotených ako závažných.

Aj po negatívnom antigénovom teste treba dodržiavať všetky odporúčania

„O vedľajších účinkoch komunikujeme dlhodobo otvorene a transparentne, pretože považujeme za dôležité pri budovaní dôvery,“ uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR na sociálnej sieti.

Po očkovaní proti koronavírusu na Slovensku zomrel pacient

V utorok bolo nahlásené prvé úmrtie po očkovaní proti novému koronavírusu na Slovensku. Išlo o 79-ročného muža s viacerými chronickými ochoreniami, ktoré pitva určila ako hlavnú príčinu úmrtia. Podľa ministerstva ide o prípad podobný tým, ktoré poznáme z Nórska, Nemecka či iných európskych krajín. „Hlavnou príčinou úmrtia pacienta vo vyššom veku (79) bolo viacero chronických ochorení, ktoré určila pitva. K celkovému zhoršeniu zdravotného stavu tohto pacienta prispeli aj inak mierne nežiaduce účinky po očkovaní – horúčka a slabosť. Príčinná súvislosť medzi očkovaním a úmrtím bola vyhodnotená ako možná (podľa klasifikácie WHO; kde sú stupne veľmi pravdepodobný – pravdepodobný – možný – nepravdepodobný - neklasifikovaný),“ skonštatoval rezort zdravotníctva.  

Ministerstvo ďalej uvádza, že zvýšená teplota a slabosť sú bežné vedľajšie účinky tejto vakcíny a sú známe aj z príbalového letáka, klinických štúdií a doterajších skúseností s očkovaním. „Pri pacientoch vo vysokom veku s viacerými chronickými chorobami môžu aj takéto mierne vedľajšie účinky spôsobiť vážne problémy. Preto je potrebné očkovanie u takýchto pacientov posúdiť individuálne - odporúčame prekonzultovať ho so svojím lekárom,“ doložil rezort.  

Viac o téme: SlovenskoOčkovanieCovid-19VakcínaKoronavírusVedľajšieÚčinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu