Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Od pondelka dôjde k obmedzeniu časti spojov prímestských autobusov v Košickom kraji

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

KOŠICE – Prímestské autobusy v Košickom samosprávnom kraji (KSK) budú od pondelka (25. 1.) jazdiť v obmedzenom režime. Zmeny sa dotknú spolu 833 spojov na 130 linkách. Prímestské autobusy tak už nebudú premávať v doterajšom prázdninovom režime, ale podľa upraveného cestovného poriadku, informoval Úrad KSK.

Dopravný výkon sa zníži zo súčasného rozsahu približne 460.000 kilometrov týždenne zhruba o 62.000 kilometrov. Zmeny boli spracované na základe aktuálneho počtu prepravených osôb v jednotlivých autobusových spojoch. Obmedzené budú nevyužívané a veľmi málo využívané spoje. Na výraznom znížení počtu cestujúcich sa prejavili sprísnené opatrenia na obmedzenie mobility obyvateľov, ktoré vzhľadom na pandemickú situáciu prijal Ústredný krízový štáb SR. KSK ako objednávateľ v spolupráci so zmluvnými dopravcami eurobus a Arriva Michalovce preto upravuje rozsah dopravných služieb.

"V maximálnej možnej miere sa snažíme zabezpečovať dopravnú obslužnosť aj v časoch pandémie a lockdownu, keď mobilitu obyvateľov obmedzujú hygienicko-epidemiologické opatrenia. Treba však povedať, že počet cestujúcich v prímestskej autobusovej doprave v Košickom kraji vlani klesol o 40 percent, čo pre dopravcov znamená výpadok v tržbách takmer 4,2 milióna eur. Situáciu priebežne vyhodnocujeme a prispôsobujeme aktuálnemu počtu prepravených obyvateľov," povedal predseda KSK Rastislav Trnka.   

Kraj nevylučuje ďalšie menšie úpravy rozsahu dopravných služieb tak, aby bola prioritne zabezpečená doprava pre zamestnancov kritickej infraštruktúry, najmä zdravotníkov. Autobusy dopravcov eurobus a Arriva Michalovce pritom premávajú nielen na území Košického, ale i Prešovského kraja. Zmeny v cestovných poriadkoch sú zverejňované na stránkach dopravcov a na www.cp.sk. V Michalovciach od pondelka otvoria pre cestujúcich novú autobusovú stanicu. Autobusy tak už nebudú premávať z nástupíšť mestskej hromadnej dopravy, ale presmerované budú na nástupištia nového terminálu.

Viac o téme: Košický krajPrímestské autobusy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu