Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vedenie parlamentu podpísalo nové zmluvy: Obslúžia ich odsúdení väzni, priložia ruku k dielu aj v kuchyni!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Parlament zrejme čakajú netradiční brigádnici. Parlamentná kancelária pod verením Borisa Kollára (Sme rodina) v týchto dňoch podpísala nové zmluvy s viacerými, a teraz sa podržte, väznicami. Národnej rade tak pomocnú ruku podajú práve odsúdení, ktorí si privyrobia napríklad upratovaním či dokonca prácou v kuchyni!

Informuje o tom portál ereport.sk. Kancelária NR SR tieto zmluvy podpísala na rok 2021. Okrem toho sa budú väzni angažovať aj v pomoci v zariadení Častá - Papiernička. Vedúci parlamentu tak stavil na netradičný spôsob výpomoci. Podľa centrálneho registra zmlúv tak parlament odklepol spoluprácu s ústavmi na výkon trestu. V praxi to znamená, že si vypožičia niektorých väzňov, a niektorých využije ako brigádnikov v NR SR.

Nie je to prvýkrát, vo výhľade sú tieto dve kľúčové lokácie

Spolupraca parlamentu s ústavmi na výkon trestu nespolupracuje prvýkrát. Robí tak už od roku 2017 a odsúdených spravidla využili v dvoch lokalitách.

Tým prvým je účelové zariadenie národnej rady Častá – Papiernička, ktoré už dostalo aj prezývku rekreačné stredisko pre papalášov. Miesto často využívajú poslanci. V kontexte parlamentných zoskupení a strán je využívané na konferencie či iné neformálne schôdze.

V spomínanej Papierničke sa poslanci zvyčajne rekreujú aj individuálne. Na mieste sú bazény, bowling či sauny. Samotní väzni sú zmluvou viazaní na celý rok. Ide o upratovacie práce, ale aj pomoc v kuchyni. 

Aj na Bratislavskom hrade

Druhým miestom, kde si odsúdení väzni môžu odkrútiť službu je Bratislavský hrad. “V rámci areálu Bratislavského hradu začala Kancelária národnej rady dávať postupne od roku 2016 do užívania verejnosti nové zrekonštruované objekty, ktoré sú v jej správe. Teda za účelom zabezpečenia ich prevádzky sa Kancelária NR SR rozhodla využiť aj spoluprácu s odsúdenými a v roku 2016 prvýkrát uzatvorila zmluvu, s platnosťou pre rok 2017. Väzni v rámci objektov v areáli Bratislavského hradu pomáhajú pri ich údržbe, kosenie, orezávanie stromov a kríkov, zametanie chodníkov, čím opäť efektívne dopĺňajú vnútorné kapacity zamestnancov Kancelárie národnej rady,” opísal prácu odsúdených komunikačný odbor Národnej rady.

Bratislavský hrad
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR – Jakub Kotian )

“Spolupráca s NRSR prebieha na základe ich požiadaviek a bez problémov. O spokojnosti svedčí aj pretrvávajúci záujem o spoluprácu aj v roku 2021. V tomto období však spoluprácu ovplyvňujú opatrenia súvisiace s pandémiou Covid-19,” prezradila podrobnosti práce hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Nerobia zadarmo

Väzni prácu nevykonávajú zadarmo. Tak, ako aj bežní zamestnanci dostávajú hodinovú mzdu. “Každý ústav je samostatný právny subjekt, ktorý zaraďuje odsúdených do práce prostredníctvom svojich zriadených stredísk vedľajšieho hospodárstva,” podotkla hovorkyňa ZVJS. Podľa miesta práce sa mení aj výška výplaty.

Zatiaľ, čo taký väzeň zarobí v Častej za hodinu 2,90 eur, v hlavnom meste je to o niečo málo naviac, a to 3,40 eur. “Cenu práce určuje konkrétny ústav, pri tvorbe ceny sa zohľadňujú viaceré okolnosti a špecifiká daného ústavu. Pracovisko v Častej zabezpečuje ústav v Hrnčiarovciach nad Parnou a pracovisko Bratislavský hrad ústav Bratislava.” dodala Kacvinská.

Viac o téme: PoslanciStravovanieVäzniParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu