Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nečakané zistenie o náraste pozitívnych! Nebezpečnejšia mutácia KORONAVÍRUSU je u nás už mesiace

Marek Krajčí
Marek Krajčí (Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva spolu s Úradom verejného zdravotníctva dnes zverejnili, že britská mutácia koronavírusu sa na Slovensku vyskytla už v novembri. Analyzovali vzorky z testovania v Trenčíne. Prekvapivé závery ukázali, že sa mutácia vyskytla u viac než polovice odhalených pozitívnych prípadov.

Britská mutácia je infekčnejšia a aj kvôli tomu sa koná plošné testovanie a opatrenia sa predĺžili. Ministerstvo potvrdilo informáciu na sociálnej sieti. Britský variant koronavírusu B 1.1.7 sa na Slovensku vyskytol už 14.11.2020. 

Mutácia sa u nás vyskytla už v novembri

"V rámci testovania metódy sa nám podarilo potvrdiť prvý výskyt britského variantu v zmrazenej vzorke zo 14.11.2020. Takisto sme 18.1.2021 vykonali analýzu vzoriek z plošného testovania v Trenčíne, ktoré sa konalo 19. – 20.12.2020 (Ag pozitívni pacienti boli pretestovaní pomocou PCR metódy). Z celkového počtu týchto vzoriek bol v 57 % prípadoch potvrdený britský variant SARS-CoV-2," uviedol rezort.

Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady v Trenčíne a Nitre prispeli k vývoju a zavedeniu novej metódy diagnostiky tzv. britskej mutácie koronavírusu na Slovensku. "Po jej optimalizácii a validácii bude možné v rámci jednej PCR reakcie nielen potvrdiť, resp. vylúčiť prítomnosť vírusu vo vzorke, ale aj odlíšiť britský variant od bežného variantu SARS-CoV-2. To skráti čas diagnostiky, čo rýchlejšie umožní prijať potrebné opatrenia," píše ministerstvo. 

Z aktívneho vyhľadávania pozitívnych pacientov prichádzajúcich z Veľkej Británie (koniec mesiaca december 2020), vykonali diferenciálne testovanie u troch pozitívnych vzoriek. "V dvoch sme potvrdili prítomnosť variantu B 1.1.7. Z toho v jednej vzorke potvrdila prítomnosť „anglického kmeňa“ aj sekvenácia na pracovisku SAV. Zistené výsledky plánujeme ďalej overovať pomocou genetickej sekvenácie aj v laboratóriu ÚVZ SR," dodáva rezort a aj naďalej vyzýva na dodržiavanie opatrení. 

Viac o téme: SlovenskoTestovanieTrenčínKoronavírusBritská mutácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu