Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

V najvyšších polohách Tatier a Malej Fatre je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - V najvyšších polohách Vysokých, Západných Tatier a Malej Fatre platí v nedeľu zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je nebezpečenstvo lavín mierne. Informoval o tom Martin Buliak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Vyššie stupne lavínového nebezpečenstva sú dôsledkom poslednej periódy sneženia, počas ktorej napadlo do 80 centimetrov nového snehu. Ten padal navyše za súčinnosti vetra. "Frontálny systém sa pohyboval od severozápadu, preto sú nové zrážky sústredené najmä na južne orientovaných expozíciách. Na severných expozíciách je problematická prisnežená povrchová inovať, ktorá sa vytvorila na povrchu snehovej pokrývky počas mrazivých dní pred príchodom frontu," uviedol Buliak.

Nebezpečné miesta sa tak podľa neho nachádzajú na všetkých orientáciách. "Dlhodobo nízke teploty neprajú stabilizácii snehovej pokrývky, preto je predpoklad, že v kritických miestach sa situácia bude zhoršovať. Sneh si zachováva prachový charakter, uvoľniť lavínu je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä na strmých svahoch. Počas dňa sa môžu vyskytovať aj spontánne lavíny," upozornil.

V nedeľu ráno pretrvávalo v horských oblastiach polooblačné chladné počasie so slabými snehovými prehánkami. Ranná teplota sa pohybovala od mínus 24 stupňov Celzia v najvyšších polohách po mínus 12 stupňov Celzia na podhorí. Fúkal slabý vietor prevažne severozápadných smerov o sile do piatich metrov za sekundu, len v najvyšších polohách viac. Sneh z poslednej periódy sneženia je uložený hlavne na južne orientovaných expozíciách. Sneh je v pohoriach rozložený veľmi nerovnomerne, najviac je akumulovaný v pásme hornej hranice lesa a na záveterných stranách hrebeňov. Na hrebeňoch sú často vytvorené mohutné preveje a záveje.

Viac o téme: LavínaNebezpečenstvoTatryMalá Fatra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu