Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Plošné testovanie je vo viacerých samosprávach: Druhé kolo v Nitre! Pridala sa aj Banská Bystrica

Na viacerých miestach Slovenska bude počas soboty pokračovať, prípadne sa začne plošné testovanie na nový koronavírus. Zobraziť galériu (2)
Na viacerých miestach Slovenska bude počas soboty pokračovať, prípadne sa začne plošné testovanie na nový koronavírus. (Zdroj: TASR - Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA – Na viacerých miestach Slovenska bude počas soboty pokračovať, prípadne sa začne plošné testovanie na nový koronavírus. V Nitre a Nitrianskom okrese, rovnako v Košiciach, Medzeve i viacerých obciach okresu Košice-okolie pokračuje druhé kolo testovania, v Banskej Bystrici spustia dobrovoľné komunitné testovanie zamerané na zamestnancov, ktorí nemôžu vykonávať prácu z domu.

V Nitre je od piatka (15. 1.) až do nedele (17. 1.) k dispozícii 42 odberných miest. Počas soboty a nedele sa testuje od 8.00 do 17.00 h. V meste Vráble sa druhé kolo testovania začne v sobotu o 7.00, potrvá do 19.00 h, rovnako ako i v nedeľu, k dispozícii bude deväť odberových miest. V Nitrianskom okrese pristúpili k plošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Zlá situácia je aj vo Fakultnej nemocnici Nitra i v Špecializovanej nemocnici sv. Svorada v Nitre na Zobore, ktoré sú na hranici svojich kapacít.

Viac informácií nájdete aj na Facebooku

S cieľom zlepšiť epidemiologickú situáciu v regióne a odbremeniť tak nemocnice od náporu pacientov nakazených novým koronavírusom sa počas víkendu koná i testovanie v Košiciach, Medzeve i obciach okresu Košice-okolie. V samotných Košiciach je k dispozícii 63 odberných miest a jedna mobilná odberová jednotka na testovanie v útulkoch pre ľudí či osadách. V sobotu a v nedeľu sa možno otestovať od 9.00 h do 17.00 h.

Mesto Banská Bystrica v spolupráci s okresným úradom organizuje cez víkend od 8.00 do 18.00 h dobrovoľné komunitné testovanie na ochorenie COVID-19 určené zamestnancom, ktorí musia chodiť do práce a nemôžu pracovať z domu. Mesto otvorí počas víkendu celkovo 12 odberných miest. Na testovanie je potrebné sa zaregistrovať, vo štvrtok (14. 1.) sa zo 7200 termínov naplnila kapacita na 50 percent. Záujem o testovanie svojich zamestnancov prejavili viacerí veľkí zamestnávatelia.

V okrese Nitra je otvorených 123 odberových miest

Pre druhý deň 2. kola plošného testovania otvorili v Nitre všetkých 42 odberných miest. V sobotu sa do testovania zapojili obce a mestá okresu Nitra, kde je spolu otvorených ďalších 81 odberných miest. Testovanie bude pokračovať aj v nedeľu (17.1.). Informovala o tom prednostka Okresného úradu Eva Hajdamárová. 

Podľa informácií mesta Nitra na sociálnej sieti v piatok (15.1.) sa od otvorenia testovacích miest o 15. hodine otestovalo 12.173 ľudí, z toho pozitívnych bolo 125, čo je 1,03 %. V porovnaním s predchádzajúcim týždňom sa zvýšil počet otestovaných a počet pozitívnych klesol o polovicu. V Nitre pribudlo aj päť nových odberových miest, Nitrania na skrátenie čakania v radách môžu využiť aplikáciu TrustOne. 

"Okrem Nitry v piatok testovali aj v obciach Branč a Cabaj-Čápor, spolu prišlo 751 ľudí, 6 bolo pozitívnych," dodala Hajdamárová. Testovanie bude v okrese pokračovať do 17. hodiny, s posledným odberom o 16.30 hodine a s prestávkou od 12. do 13. hodiny. 

Mestá a obce v Nitrianskom okrese pristúpili k celoplošnému testovaniu pre kritickú pandemickú situáciu v celom regióne. Od 11. januára preto na území celého okresu platí sprísnený zákaz vychádzania. Bez negatívneho testu na nový koronavírus, nie staršieho ako ako sedem dní, nie je možné chodiť do zamestnania, ani do prírody, iba do najbližších potravín, drogérie a lekárne. Polícia už sprísnila kontroly, ktoré dozerajú na dodržiavanie zákazu vychádzania. Tretie kolo testovania by sa malo konať počas nasledujúceho víkendu od 22. do 24. januára.

Testuje sa aj v Banskej Bystrici

„V Banskej Bystrici sme dnes začali s komunitným cieleným testovaním tých, ktorí musia chodiť do práce a chcú byť zodpovední voči svojim kolegom, pracovnému kolektívu a okoliu. Otvorili sme všetky plánované odberné miesta. Niektoré s menším časovým sklzom, pretože  sme museli vyriešiť pár technických problémov. Pre veľký záujem o komunitné testovanie sme navyšovali kapacitu zo 7 200 termínov na 9 700, pričom do dnešného sobotného rána je prihlásených 8 566 záujemcov. Ďakujem všetkým, ktorí pracujú na zabezpečení komunitného testovania a starajú sa o to, aby prebehlo hladko a bez problémov,“ informuje primátor Ján Nosko.

Plošné testovanie je vo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Mesto Banská Bystrica)

Viac o téme: OrganizáciaSamosprávyKošiceSlovenskoBanská BystricaMedzevNitraKoronavírusCOVID-19Plošné testovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu