Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na Slovensku platia viaceré výstrahy: Pozor aj na hrozbu v Tatrách

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Na väčšine územia Slovenska hrozí počas soboty poľadovica. Na svojom webe na to upozorňuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa. Na východnom a západnom Slovensku zasa platia hydrologické výstrahy.

Výstraha platí pre všetky kraje s výnimkou Bratislavského, Nitrianskeho a Trnavského kraja. Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre dopravu, pohyb osôb či infraštruktúru. Jej výskyt môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Hydrologická výstraha prvého stupňa platí pre Záhorie - krajný západ, konkrétne pre Skalicu a Senicu a tiež na východe Slovenska pre dolnú časť povodia Bodrogu - Trebišov bez Roňavy. Pre oblasť Michalovce platí hydrologická výstraha druhého stupňa.

Na väčšine územia Slovenska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SHMÚ)

Vo vyšších polohách Tatier platí druhý stupeň lavínovej hrozby

Vo vyšších polohách Vysokých, Nízkych a Západných Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V nižších polohách Tatier, v Malej a Veľkej Fatre je malá lavínová hrozba, prvý stupeň. Informoval o tom Anton Sedlák zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Podľa Sedláka predstavuje hlavný lavínový problém nový, vetrom previaty sneh z posledných dvoch periód sneženia. "Pretrvávajúci silný vietor previal nový sneh na záveterné svahy najmä juhovýchodných a východných expozícií, kde sa vytvorili nebezpečné snehové dosky, vankúše, a na hrebeňoch preveje. Tieto miesta sú nebezpečné. Najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení je tu možné uvoľniť lavínu," upozornil. 

Na Slovensku platia viaceré
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Sedlák zhodnotil, že v nižších a stredných polohách sa snehová pokrývka postupne stabilizuje. Výnimočne sa podľa neho môžu vyskytnúť malé a stredné spontánne lavíny. Ráno bolo na horách zamračené počasie a hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus šiestich do mínus dvoch stupňov Celzia. Fúkal vietor západných smerov. Počas noci pribudlo do piatich centimetrov nového snehu, dodal Sedlák.

Viac o téme: HoryPočasiePoľadovicaLavínyVýstrahaMeteorológoviaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu