Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Je rozhodnuté! Ruskovi nepomohla ani kyselina: FOTO Kočner bude za mrežami minimálne do roku 2033

Pavol Rusko a Marian Kočner sú odsúdení na 19 rokov právoplatne. Zobraziť galériu (7)
Pavol Rusko a Marian Kočner sú odsúdení na 19 rokov právoplatne. (Zdroj: Topky.sk)

BRATISLAVA - Prvý právoplatný rozsudok! Najvyšší súd v utorok poobede potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v kauze falšovania zmeniek. Marian Kočner a Pavol Rusko tak dostali 19 rokov za mrežami.

Zvíťazila spravodivosť. Aj tak komentovali rozhodnutie Najvyššieho súdu advokát Daniel Lipšic či premiér Igor Matovič. Súd totiž na pojednávaní potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku z februára minulého roka. Marian Kočner a Pavol Rusko tak pobudnú dlhé roky za mrežami. 

MIMORIADNE Kočner a Rusko si vypočuli rozsudok: 19 rokov natvrdo, vyhlásil Najvyšší súd

Najvyšší súd podľa predsedníčky senátu skonštatoval, že prvostupňový súd postupoval správne aj pri ukladaní výšky trestu. O Kočnerovi a Ruskovi na Najvyššom súde rozhodoval senát pod vedením Aleny Šiškovej. Aj Šišková sa spomínala v Threeme, zaujatá sa však necítila a neodvolal ju ani odvolací senát Najvyššíeho súdu. 

"Senát 4T Najvyššieho súdu na dnešnom verejnom zasadnutí v trestnej veci Mariána K. a spol. zamietol odvolania obžalovaných, ako aj prokurátora a poškodeného, čím potvrdil rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu. Senát dospel k záveru, že bolo jednoznačne a bez pochybností preukázané, že skutky sa stali, a že ich spáchali práve obžalovaní. Proti tomuto rozhodnutiu Najvyššieho súdu žiadny ďalší riadny opravný prostriedok nie je prípustný," informovala hovorkyňa Alexandra Važanová. 

Pojednávanie bolo neverejné pre opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu a zhoršujúcou sa situáciou na Slovensku. Rozsudok však bol vyhlásený verejne. 

Para považuje proces za nespravodlivý

"Dnes Najvyšší súd potvrdil v celom rozsahu rozsudok Špecializovaného trestného súdu, ktorým boli uložené tresty vo výške 19 rokov pre obidvoch obžalovaných. Spravodlivosť dnes vyhrala. Ale je to len začiatok," uviedol po vynesení rozsudku obhajca poškodenej TV Markíza Daniel Lipšic na sociálnej sieti.

"Ide o najväčšiu ekonomickú kauzu v dejinách slovenskej justície a kriminalistiky," povedal po rozhodnutí dozorový prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta. Tresty považuje za exemplárne, ale zároveň za spravodlivé.

"Ukázali sme, že orgány činné v trestnom konaní, polícia a prokuratúra sú schopné nielen odhaliť, obviniť, ale aj obžalovať akúkoľvek kauzu a slovenské súdy sú schopné vyniesť rýchle, zákonné a spravodlivé rozhodnutie," dodal.

Obhajca odsúdených Marek Para nechcel komentovať rozhodnutie Najvyššieho súdu. Urobí tak až po vyhotovení písomného znenia. "Podáme mimoriadny opravný prostriedok, dovolanie," doplnil s tým, že proces považuje za nespravodlivý.

Rozhodnutie na tretíkrát

Najvyšší súd mal rozhodnúť už v novembri, no pre koronavírus pojednávanie odročili na december. Ani vtedy sa však nepodarilo rozhodnúť. Pavol Rusko totiž na sú neprišiel. Tvrdil, že si bol večer predtým zabehať a niekto ho polial neznámou látkou, pravdepodobne kyselinou. Súd odročil pojednávanie na 12. a 13. januára 2021. Rusko totiž nedal súhlas ani na konanie v jeho neprítomnosti. Odôvodňoval to tým, že znalkyni, ktorá na súde vypovedala, chcel klásť otázky. 

Pavol Rusko
Zobraziť galériu (7)
Pavol Rusko  (Zdroj: TASR)

Ešte v ten večer Ruska zadržali a súd na druhý deň rozhodol, že ostáva vo väzbe, kde strávil aj Vianoce a Nový rok. Ruska vtedy priviezli na pojednávanie s oboma očami prelepenými. Na utorňajšom pojednávaní už bol bez obäzov a vyzeral v poriadku. PN-ku aj vtedy, ale aj niekoľkokrát predtým, vystavil Ruskovi kontroverzný doktor Lipták. 

Z basy po sedemdesiatke

Marian Kočner má aktuálne 57 rokov. O podmienečné prepustenie bude môcť požiadať najskôr v roku 2033, keďže ide o obzvlášť závažný zločin. To znamená, že z väzenia vyjde najskôr vo veku 72 rokov. Kočner je vo väzbe od júla 2018. Tieto roky sa mu započítavajú do trestu. 

Marian Kočner
Zobraziť galériu (7)
Marian Kočner  (Zdroj: Vlado Anjel )

O nič lepšie na tom nie je ani Pavol Rusko, ktorý je rovnako starý ako Kočner. Rusko bol však do decembra na slobode, s monitorovacím náramkom na nohe. Ten dostal za iný prípad, v ktorom je obžalovaný. 

Obžaloby z vraždy

Pavol Rusko má na krku ešte obžalobu z prípravy vraždy jeho niekdajšej spoločníčky Sylvie Volzovej. Aj v tomto prípade hovorí o absurdnosti a vinu odmieta. Tvrdil, že to bola práve Volzová, ktorá do Markízy priviedla mafiu. V tomto prípade sa ešte rozhoduje.

Pojednávanie v prípade plánovania vraždy Sylvie Volzovej, z ktorého je obžalovaný Pavol Rusko
Zobraziť galériu (7)
Pojednávanie v prípade plánovania vraždy Sylvie Volzovej, z ktorého je obžalovaný Pavol Rusko  (Zdroj: topky)

Rovnako bol aj Marian Kočner obžalovaný z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Toho spolu s Alenou Zsuzsovou Špecializovaný trestný súd v septembri minulého roka neprávoplatne oslobodil. Prokurátor sa voči rozsudku odvolal, opäť tak bude rozhodovať Najvyšší súd. V prípade, že by Kočnera súd uznal vinným z prípravy vraždy, hrozí mu doživotie. 

Špecializovaný trestný súd oslobodil Kočnera spod obžaloby, podľa ktorej si mal objednať vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok nie je právoplatný.
Zobraziť galériu (7)
Špecializovaný trestný súd oslobodil Kočnera spod obžaloby, podľa ktorej si mal objednať vraždu Jána Kuciaka. Rozsudok nie je právoplatný.  (Zdroj: TASR)

Kauza zmenky

Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Získali by tak 69 miliónov eur. Vo veci Štefana Ágha otvoril ŠTS v Pezinku pojednávanie 20. novembra.

Štefan Ágh
Zobraziť galériu (7)
Štefan Ágh  (Zdroj: Topky/Vlado Benko Jr. )

 

Viac o téme: VäzenieZmenkyVäzbaRozsudokPavol RuskoMarian Kočner
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu