Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Parlament po dlhej rozprave napokon rozhodol: Núdzový stav bol odklepnutý!

Parlament dnes rozhodol o súhlase s predĺžením núdzového stavu. Zobraziť galériu (6)
Parlament dnes rozhodol o súhlase s predĺžením núdzového stavu. (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

BRATISLAVA - Krajina sa už mesiace kvôli pandémii nového koronavírusu nachádza v núdzovom stave, ktorý mal ale zákonne skončiť ešte v decembri, no vláda ústavnou zmenou umožnila, aby núdzový stav pokračoval aj naďalej. Tento krok dnes vo večerných hodinách odobril aj parlament.

NAŽIVO 21. schôdza NR SR:

ONLINE

19:26 Vážení čitatelia, tento online prenos sa končí. Ďakujeme za pozornosť.

19:15 Návrh bol prijatý. Parlament odsúhlasil ďalšie predĺženie núdzového stavu. Za návrh bolo 83 poslancov.

KORONAVÍRUS Parlament po dlhej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube/TV NR SR)

19:11 Grendel vyhlásil krátku pauzu, keďže rozprava je na konci. Už o chvíľu sa pristúpi k hlasovaniu.

18:14 Po vystúpení Jozefa Pročka z OĽaNO si zobral reč vo faktickej poznámke poslanec Miroslav Suja, ktorý ho obvinil z toho že šoféroval pod vplyvom alkoholu, pričom do mikrofónu priamo povedal vulgarizmus. Následne ho podpredseda parlamentu Grendle vypol.

17:38 Koaličný poslanec Sme rodina Martin Borguľa v pléne upozorňuje vládu na to, aby v budúcnosti zvážila za a proti pri vyhlásení núdzového stavu. Ako príklad uviedol počas núdzového stavu pozastavenie zákona o hotovostných platbách. "Doba kešu je späť," komentoval.

17:06 Poslanec OĽaNO Ján Herák pre Topky uviedol, že viackrát upozorňoval na vyjadrenia poslanca ĽSNS Milana Mazureka. Stalo sa tak aj v dnešnej rozprave. "Po rozprave som veľmi diplomaticky pánovi poslancovi uviedol, že to, čo povedal o antigénových testoch alebo PCR testoch, sú klamstvá. Viackrát sám porušuje núdzový stav, nenosí rúško, robí manifestácie. Na toto som ho už niekoľkokrát v záujme ochrany zdravia občanov v rozprave niekoľkokrát upozornil, aby prestal klamať alebo burcovať ľudí ohľadom toho, že testovanie alebo vakcína nie je prospešná pre ľudí," povedal poslanec Herák.

KORONAVÍRUS Parlament po dlhej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

16:12 Opozičná strana Smer-SD sa zúčastní na utorkovej schôdzi, na ktorej má parlament odobriť predĺženie núdzového stavu. Bude však hlasovať proti jeho predĺženiu. Na tlačovej konferencii o tom informoval podpredseda Národnej rady (NR) SR Juraj Blanár (Smer-SD). (tasr)

16:07 Pri rečníckom pulte je podpredseda parlamentu Juraj Blanár, ktorý cituje slová Matoviča o testoch, ktoré sú "šmejd".

KORONAVÍRUS Parlament po dlhej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

15:53 V odôvodnení predĺženia núdzového stavu by mali byť prognóza ďalšieho vývoja a tiež očakávania efektu opatrení. V diskusii v pléne o predĺžení núdzového stavu to povedal poslanec Národnej rady (NR) SR Ondrej Dostál (SaS). V návrhu mu takisto chýba lepšie zdôvodnenie nevyhnutnosti núdzového stavu. Predĺženie núdzového stavu bolo podľa neho oprávnené, preto s ním bude pri hlasovaní súhlasiť. (tasr)

15:37 Rečnenie už majú za sebou poslanci Ondrej Dostál, Anna Zemanová a Rastislav Schlosár.

KORONAVÍRUS Parlament po dlhej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

14:54 Podľa nedávno schválenej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu schváliť Národná rada SR. Urobiť tak má najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu. Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR pôsobiaci v strane Hlas-SD sa nezúčastnia na utorkovej schôdzi. Informoval o tom šéf strany Peter Pellegrini. (tasr)

KORONAVÍRUS Parlament po dlhej
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Kancelária Národnej rady SR)

14:48 Prebieha rozprava. Do rozpravy sa prihlásili poslanci ako Zemanová, Dostál, Schlosár či Mazurek.

14:38 Prichádza na rad hlasovanie o potvrdení predĺženia núdzového stavu. Návrh uvádza minister školstva Branislav Gröhling. Ten odôvodňuje návrh aj opisom toho, aká je aktuálna pandemická situácia na Slovensku. Poslancom tiež zaželal všetko dobré do nového roku, keďže sa od príchodu nového roka vidia v pléne prvýkrát.

14:37 Program schôdze bol schválený.

14:34 Grendel opäť zisťuje prítomnosť v pléne. Parlament je uznášaniaschopný, prítomných na schôdzi je 86 poslancov.

14:20 NR SR nie je uznášaniaschopná, prítomných je len 75 poslancov. Zisťovať usnášaniaschopnosť pléna bude parlament zisťovať o 14:34.

14:19 Podpredseda parlamentu Gábor Grendel otvoril 21. schôdzu, pri tejto príležitosti ešte pokarhal vedúcich výborov, ktorí neprerušili rokovanie kvôli tejto schôdzi. "Je to neúctivé voči poslancom, ktorí prišli načas," odkázal vedúcim dotyčných výborov Grendel.

Končiť mal už 29. decembra 2020

Vláda predĺžila núdzový stav o ďalších 40 dní 29. decembra minulého roka. Podľa nedávno schválenej legislatívy musí predĺženie núdzového stavu schváliť Národná rada SR. Urobiť tak má najneskôr 20 dní odo dňa účinnosti jeho predĺženia. Má to byť "ústavná poistka" v rámci deľby moci a systému bŕzd a protiváh v parlamentnej republike. Takáto poistka má byť zavedená aj pri vyhlásení opätovného núdzového stavu.

Vládny kabinet v návrhu na vyslovenie súhlasu parlamentu pripomína, že v čase, keď sa rozhodovalo o predĺžení núdzového stavu bola epidemiologická situácia na Slovensku naďalej veľmi vážna, čo sa viditeľne prejavilo v nemocniciach a iných zdravotníckych zariadeniach. "Bolo tak potrebné núdzový stav predĺžiť, aby okrem iného mohlo byť zabezpečené udržanie alebo nové uloženie pracovnej povinnosti na účely zabezpečenia zdravotnej starostlivosti, reprofilizácie nemocníc z dôvodu potreby iného druhu lôžok, či udržanie alebo pozmenenie rozsahu obmedzenia slobody pohybu a pobytu zákazom vychádzania, či iným spôsobom, a to z dôvodu nevyhnutného obmedzenia mobility, a tak aj sociálnych kontaktov," píše sa v návrhu.

Núdzový stav možno vyhlásiť v nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas, najdlhšie na 90 dní. Ak je vyhlásený z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v súvislosti so vznikom pandémie, predĺžiť sa môže najviac o ďalších 40 dní, a to aj opakovane.

Viac o téme: PandémiaSchôdzaNúdzový stavKoronavírusParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu