Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Pozor na silvestrovské katastrofy: TOTO pomôže pri otrave alkoholom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Prvou pomocou pri otrave alkoholom je stabilizovaná poloha, v prípade popálenín je potrebné ranu aspoň 20 minút chladiť. Informovala o tom hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

"Pri ťažšej forme, až otrave alkoholom, uložíme osobu do bočnej stabilizovanej polohy, aby sa neudusila zvratkami a pravidelne ju kontrolujeme. V prípade, že sa nepreberá a má sťažené dýchanie, voláme linku tiesňového volania 155 a riadime sa pokynmi operátora," vysvetlila Krčová. Dodala, že ak osoba nedýcha, je potrebné začať s oživovaním, pri ktorom môžu taktiež pomôcť pokyny operátora.

V prípade ľahšej formy otravy alkoholom je podľa jej slov dôležité vyspať sa, piť veľa tekutín a pomôže aj pobyt na čerstvom vzduchu. Pri popáleninách je dôležité rýchle a dostatočne dlhé chladenie. "Ak nemáme tečúcu vodu, chladíme napr. minerálkou, alebo ovievame," spresnila Krčová.

Dodala, že v prípade popálenín väčšieho rozsahu je potrebné zavolať na linku tiesňového volania 155, alebo vyhľadať lekársku pomoc. Alkohol a pyrotechnika patria k tradičným príčinám zásahov záchranárov počas Silvestra a novoročných osláv.

Viac o téme: PopáleninyBratislavaSilvesterNový rokOtrava alkohol
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu