Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Europoslanca Polláka zaočkovali proti KORONAVÍRUSU: Chce šíriť osvetu medzi Rómami

Peter Pollák
Peter Pollák (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

KOŠICE – Zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 sa dal v utorok v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura (UNLP) Košice aj slovenský europoslanec a bývalý splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Pollák (OĽANO). Ako uviedol, týmto krokom chce rómsku komunitu na Slovensku presvedčiť o tom, že jedinou cestou, ako nový koronavírus vo svete poraziť, je vakcinácia.

Ponuku byť jeden z prvých, ktorí vakcináciu podstúpia, podľa vlastných slov prijal po dlhej konzultácii. „Rozhodol som sa presvedčiť početnú rómsku komunitu, ktorá patrí k zraniteľným skupinám na Slovensku, aby očkovanie brali vážne, a že tá vakcinácia je naozaj v prospech nás,“ povedal s tým, že chce šíriť osvetu. „Budem sa snažiť ovplyvňovať názory tých, ktorí dnes veria hoaxom a klamstvám, ktoré nemajú nič spoločné s pravdou,“ dodal. O očkovaní chce s Rómami v utorok osobne hovoriť napríklad aj v obci Žehra v okrese Spišská Nová Ves.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Pollák očakáva, že Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity čoskoro spustí osvetovú kampaň zameranú práve na zraniteľné skupiny žijúce v rómskych komunitách, a že sa splnomocnenkyňa Andrea Bučková tiež dá v najbližšej dobe zaočkovať. Čo sa týka ostatných europoslancov, predpokladá, že onedlho dostanú vakcínu všetci. „Keď nie tu na Slovensku, tak v Bruseli,“ povedal.

Slovenskí europoslanci zo všetkých politických frakcií v polovici decembra potvrdili, že podporia plošné európske a národné kampane v prospech očkovania a väčšina z nich sa dá zaočkovať pri prvej možnej príležitosti.

Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 sa na Slovensku začalo v sobotu (26. 12.) večer v nitrianskej fakultnej nemocnici. Prvého zaočkovali infektológa Vladimíra Krčméryho. Na Slovensko zatiaľ dorazilo približne 10.000 vakcín, celkovo ich je nakontrahovaných 18 miliónov. Ako prví by sa mali očkovať zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb či pracovníci kritickej infraštruktúry. Širokej verejnosti bude k dispozícii zrejme okolo Veľkej noci na budúci rok.

Viac o téme: OčkovanieOsvetaRómoviaPeter PollákKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu