Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KORONAVÍRUS Aké sú vedľajšie účinky vakcíny, ktorou očkujú aj na Slovensku? Tu sú detaily!

Zaočkovať sa dala aj prezidentka Zuzana Čaputová, členovia vlády aj predstavitelia Národnej rady SR. Zobraziť galériu (3)
Zaočkovať sa dala aj prezidentka Zuzana Čaputová, členovia vlády aj predstavitelia Národnej rady SR. (Zdroj: Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Štátny ústav pre kontrolu liečiv zverejnil na svojom webe príbalový leták k vakcíne, ktorou sa pred pár dňami začalo očkovať aj na Slovensku. Vakcína od spoločnosti Pfizer a BioNTech sa má podávať v dvoch dávkach. Ako prvého ňou u nás 26. decembra zaočkovali profesora Vladimíra Krčméryho.

Prvá vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19 (Comirnaty) je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Štátny ústav pre kontrolu liečiv uvádza, že vakcína zatiaľ nie je určená pre deti do 16 rokov.  

KORONAVÍRUS Aké sú vedľajšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Štátny ústav pre kontrolu liečiv)

"Klinické skúšania u mladších detí sa v tomto čase rozbiehajú. Následne sa aktualizuje zoznam, komu môže byť vakcína podaná. Nie je pravda, že u detí nemôžu prebiehať klinické skúšania. Takéto klinické skúšania sú naopak veľmi potrebné, keďže detský organizmus môže reagovať na liek inak ako dospelý," popísal ústav na facebookovej stránke. 

Prvá vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19 (Comirnaty) je určená pre dospelých a dospievajúcich od 16 rokov. Vakcína...

Uverejnil používateľ Štátny ústav pre kontrolu liečiv Streda 23. decembra 2020

Isté je, že klinické skúšania ukázali vysokú účinnosť proti symptomatickému ochoreniu COVID-19. No aj ŠÚKL upozornil, že žiadna vakcína ani liek nemá stopercentnú účinnosť.

"Na to, aby sa dosiahol ochranný účinok vakcíny v spoločnosti, je potrebné zaočkovať podľa momentálne dostupných odhadov aspoň dve tretiny ľudí. Hoci je vakcína jedným z najúčinnejších spôsobov boja s pandémiou, jej efekt sa ukáže až po niekoľkých mesiacoch, keď sa preočkuje významná časť populácie," vysvetlil ŚÚKL.

Aké sú vedľajšie účinky?

V príbalovom letáku k vakcíne proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer a BioNTech sa okrem iného dočítate, že medzi veľmi časté nežiaduce účinky, ktoré môžu postihovať aj viac ako jedného človeka z desiatich, sa radí napríklad bolesť hlavy, bolesť v mieste vpichu, prípadne únava či horúčka. Zriedkavým vedľajším účinkom, ktorý môže postihovať najviac jedného z 1 000 ľudí, je dočasné jednostranné ochrnutie tváre.

Pre porovnanie, v prípade známej ružovej tabletky, ktorú nejeden človek bežne užíva na bolesť hlavy, patrí medzi veľmi časté vedľajšie účinky (môžu postihovať viac ako 1 z 10 osôb) napríklad vracanie, pálenie záhy, hnačka, zápcha či nadúvanie. Zriedkavým vedľajším účinkom je zápal sliznice žalúdka, opuch ale aj zlyhanie srdca. Odborníci preto vyzdvihujú, že si treba uvedomiť, že každý liek má vedľajšie účinky. Aj tie, ktoré užívame bežne, a nad možnými rizikami sa ani nezamýšľame.

VEDĽAJŠIE ÚČINKY VAKCÍNY PROTI COVIDU A VEDĽAJŠIE ÚČINKY IBALGINU Vedľajšie účinky vakcíny proti Covid-19 sú...

Uverejnil používateľ Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Streda 30. decembra 2020

„Každý medicínsky postup so sebou prináša istú mieru rizík, ale predpokladám, že keď je táto vakcína schválená Európskou medicínskou agentúrou, pre našu populáciu nepredstavuje riziko," vyjadril sa napríklad primár Oddelenia pneumológie v banskobytrickej nemocnici Michal Urda.

Veľmi časté vedľajšie účinky (môžu postihovať viac ako 1 z 10 ľudí)

  • miesto vpichu: bolesť, opuch,
  • únava,
  • bolesť hlavy,
  • bolesť svalov, bolesť kĺbov,
  • triaška, horúčka

Časté vedľajšie účinky (môžu postihovať najviac 1 z 10 ľudí)

  • začervenanie v mieste vpichu, 
  • nevoľnosť

Menej časté vedľajšie účinky (môžu postihovať najviac 1 zo 100 ľudí)

  • zväčšené lymfatické uzliny,
  •  pocit nepohody,
  • bolesť v končatine,
  • nespavosť,
  • svrbenie v mieste vpichu

Zriedkavé vedľajšie účinky (môžu postihovať najviac 1 z 1 000 ľudí)

  • dočasné jednostranné ochrnutie tváre

Neznáme (z dostupných údajov)

  • závažná alergická reakcia

KORONAVÍRUS Aké sú vedľajšie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ŠÚKL/ema.europa.eu)

 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaúčinky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu